Δεν δώσαμε θετική ψήφο αφού η Δημοκρατία, η Διαφάνεια και η Απλή Αναλογική δεν διασφαλίζονταν
Πέμπτη 03.03.2022
Πέμπτη 03.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, χωρίς να αμφισβητούμε τις θετικές πρόνοιες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο που σήμερα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, προχωρήσαμε στην καταψήφισή του αφού το εκλογικό σύστημα που έχει υιοθετηθεί και ο τρόπος λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων  εισαγάγει κατά έμμεσο τρόπο μία  μορφή πλειοψηφικού συστήματος  που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη σωστή εκπροσώπησή και αντιπροσώπευση των πολιτών και των κομμάτων στους δήμους και στις κοινότητες.

Γι’ αυτό  τον λόγο και σε συνάρτηση του ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ  για θέματα αρχής θα θέλαμε η Δημοκρατία, η Διαφάνεια και η Απλή Αναλογική να είναι τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, δεν μπορούσαμε να  δώσουμε θετική ψήφο. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΔΕΚ είχε σταθερή και πάγια θέση ότι δεν θα έπρεπε οι σχολικές εφορίες να ενταχθούν αυτή τη στιγμή  στα δημοτικά συμβούλια γιατί θα  δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την επιβάρυνση των αρμοδιοτήτων. Έτσι ο  κίνδυνος να υποβαθμιστεί η λειτουργία των σχολικών εφοριών με ότι αυτό συνεπάγεται είναι ορατός. 

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2022

Ανακοινώσεις