Κυπριακό
#ΚάνεΚάτι για δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού!
  • Διεκδίκηση σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού:
    • την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων,
    • τον επαναπατρισμό των εποίκων,
    • την κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας,
    • την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας.
  • Το σχέδιο λύσης που θα προκύψει από τις συνομιλίες να επικυρωθεί από δημοψήφισμα με ενιαίο εκλογικό κατάλογο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν και στις τελευταίες ευρωεκλογές και όχι από δύο δημοψηφίσματα με ξεχωριστούς εκλογικούς καταλόγους όπου θα περιλαμβάνονταν και οι έποικοι. Από τη στιγμή που ο στόχος μας είναι από τη λύση να προκύψει ένα κράτος, ένας λαός η επικύρωση πρέπει να είναι με ένα κοινό δημοψήφισμα.
  • Η λύση που θα συμφωνηθεί να εφαρμοσθεί αφού προηγουμένως αποχωρήσουν πλήρως τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Κάτι αντίστοιχα έγινε και στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, όπου στα εδάφη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας εφαρμόσθηκε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών στρατευμάτων. Να καθορισθεί μέγιστος αριθμός εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη λύση στη βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μην αποτελούν μειοψηφία όπως είναι σήμερα και οι υπόλοιποι να επαναπατρισθούν στην Τουρκία.  
  • Δημιουργία Ταμείου Οικονομικής Στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.
  • Διαμόρφωση ενιαίας εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στηριγμένη σε τρείς πυλώνες:
    • Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Στον ΟΗΕ με στόχο την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέμα δικοινοτικής διευθέτησης. Στην Ε.Ε. για την παρεμπόδιση της αναβάθμισης των οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών της σχέσεων με την Τουρκία.
    • Τον ενεργειακό, με ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος. Σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής με την εμπλοκή και ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Τον στρατιωτικό, με επανενεργοποίηση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Φ. και αυξημένη παρουσία, αριθμητικά και οπλικά, ελληνικού στρατού στην Κύπρο.
  • Η τουρκική προκλητικότητα επιβάλλει αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, της επιχειρησιακής της δυνατότητας, την βελτίωση και αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη μείωση της φυγοστρατίας.
  • Τα οδοφράγματα είναι γραμμή αντιπαράταξης έναντι της τουρκικής κατοχής και δεν είναι σύνορα
  • Ο τρόπος με τον οποίο έγινε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 βρήκε αντίθετο τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος τόνιζε πως θα έπρεπε η διακίνηση των πολιτών να γίνεται υπό την ευθύνη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα έπρεπε να ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια όσων μετακινούνταν στα κατεχόμενα όπου υπάρχει κατοχικός στρατός. Ταυτόχρονα διαφώνησε με την επίδειξη διαβατηρίου αφού αυτό δημιουργεί δεδομένα άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης των κατεχομένων. 
  • Η κυβέρνηση όφειλε να είχε διασυνδέσει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων που διευκολύνουν τη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων με το άνοιγμα του οδοφράγματος των Κοκκίνων και της διόδου Πυροΐου. Το άνοιγα του οδοφράγματος Κοκκίνων θα επιτρέψει να αρθεί ο εδώ και 46 χρόνια αποκλεισμός της ακριτικής περιοχής της Τηλλυρίας ενώ η δίοδος Πυροΐου θα διευκολύνει τη μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής Αθηαίνου και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση από την είσοδο οχημάτων στην Λευκωσία. 
  • Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας ήταν απόφαση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση γι’ αυτό και η ΕΔΕΚ τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ενάντια στην κίνηση αυτή. Η διαφωνία της ΕΔΕΚ στηρίχθηκε στις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει το άνοιγμα του εν λόγω οδοφράγματος. Συγκεκριμένα: 
    1. θα συμβάλει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και τον  εκμηδενισμό της οποιασδήποτε πιθανότητας για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της,
    2. θα υποβοηθήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνοκυπρίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών,
    3. θα διευκολύνει τη μετακίνηση τουριστών από τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τις ανάλογες επιπτώσεις στον τουρισμό των δύο περιοχών.

    Η σταδιακή αλλά σταθερή προσπάθεια ανοίγματος και εποικισμού της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση επιβεβαίωσαν την ορθότητα της θέσης της ΕΔΕΚ.