Ο ΟΑΥ με τις ενέργειές του συμβάλλει σε καταχρήσεις που είναι σε βάρος των εισφορών των πολιτών – Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ της διόρθωσης των προβλημάτων
Τετάρτη 02.03.2022
Τετάρτη 02.03.2022, από Γραφείο Τύπου

Η ανακοίνωση του ΟΑΥ με την οποία έστω και αργοπορημένα διαπιστώνει προβλήματα και καταχρήσεις δεν αποτελεί έκπληξη, όταν μέχρι πρόσφατα το αρνείτο.
Είναι λογικό ότι από την εφαρμογή κάθε κοινωνικής μεταρρύθμισης στα πρώτα στάδια θα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα τα οποία πρέπει προσεκτικά να επιλυθούν. Είναι όμως διαφορετικό όταν τα πλείστα από όσα αναφέρονται ως προβλήματα ή και καταχρήσεις είχαν προβλεφθεί, έγιναν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις για την αποφυγή τους οι οποίες όχι μόνο προκλητικά απορρίφθηκαν αλλά και οι εισηγητές τους κατηγορήθηκαν ότι τάχατες υπονομεύουν το ΓεΣΥ και τη φιλοσοφία του.

Σήμερα προβαίνει ο ΟΑΥ στη συγκεκριμένη παραδοχή γιατί τόσο από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας όσο και από την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας επιβεβαιώνεται ότι:

  • Εν γνώσει του παραβιάζει την υφιστάμενη νομοθεσία και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ.
  • Με ενέργειές του συμβάλλει σε καταχρήσεις που είναι σε βάρος των εισφορών  των πολιτών.
  • Έμμεσα εισαγάγει το πολυασφαλιστικό και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στους παροχείς και δύο κατηγορίες ασθενών, τους ευνοημένους και τους μη ευνοημένους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανοχή την οποία επέδειξαν έναντι της διοίκησης του ΟΑΥ αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε βάρος του ΓεΣΥ και της υγείας των πολιτών.
Η ΕΔΕΚ, θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και να αγωνίζεται για ένα ΓεΣΥ που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 2 Μαρτίου 2022
 
 

Ανακοινώσεις