Ομιλία Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πέμπτη 03.03.2022
Πέμπτη 03.03.2022, από Γραφείο Τύπου

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ή ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) είναι αναγκαία και απαραίτητη. Για να εκπληρωθεί όμως και να είναι ουσιαστική πρέπει να  ανταποκρίνεται στις ανάγκες του θεσμού και να την οδηγεί σε ποιοτική αναβάθμιση προς όφελος των πολιτών.
Η Τ.Α. ως η εξουσία που βρίσκεται πλησιέστερα στους πολίτες θα πρέπει:

  • Να λειτουργεί με διαφάνεια.
  • Να διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση των πολιτών.
  • Να κατοχυρώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες στον υπέρτατο βαθμό.
    Να συμβάλει στην ενιαία ανάπτυξη του συνόλου της Δημοτικής γεωγραφικής επικράτειας.
  • Οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες να είναι αναβαθμισμένες και ποιοτικές.
  • Να αποφεύγονται οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση.
  • Να υπάρχει συνετή οικονομική διαχείριση για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με βαριές φορολογίες, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον μας προς ψήφιση, οι παραπάνω αρχές δεν κατοχυρώνονται. Συγκεκριμένα:
Προτείνεται η ενοποίηση Δήμων για να μειωθεί ο αριθμός, να καταστούν οικονομικά βιώσιμοι, να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους δημότες τους. Η ενοποίηση, όμως, όπως προτείνεται δεν στηρίζεται σε ορθολογικά κριτήρια, αλλά σε κομματικές σκοπιμότητες.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Σε άλλες περιπτώσεις ενώνονται 3 ή/και 4 Δήμοι, αλλά σε άλλες κάποιοι Δήμοι πρέπει να παραμείνουν μόνοι τους. Πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα εκτός από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, στην ουσία αποκλείει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα. Η ξεχωριστή εκλογή των Αντιδημάρχων, αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων από τα Δημοτικά Διαμερίσματα λειτουργεί ως μορφή πλειοψηφικού. Π.χ. Ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού θα έχει 16 Δημοτικούς Συμβούλους, οι 9 θα είναι Αντιδήμαρχοι.  Πέντε Κοινότητες θα εκπροσωπούνται μόνο με τον Αντιδήμαρχο. Με αυτό το εκλογικό σύστημα πόσα κόμματα ή συνδυασμοί θα μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Η κάθε κοινότητα θα λειτουργεί ως Δημοτικό Διαμέρισμα. Για να βρίσκεται σε απαρτία και να συνεδριάσει πρέπει να είναι παρόντες οι μισοί συν ένας από τους Δημοτικούς Συμβούλους. Όταν για κάποιες Κοινότητες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα είναι μόνο ο Αντιδήμαρχος;
Ο Δήμος Λεμεσού πληθυσμιακά θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος (θα ενωθούν οι  Δήμοι Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς). Θα έχει 2 Αντιδημάρχους. Ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού με το 1/5 του πληθυσμού του Δήμου Λεμεσού θα έχει 9 Αντιδημάρχους!!
Η ενοποίηση ουσιαστικά έπρεπε να αποσκοπεί στην ενιαία και ομοιόμορφη ανάπτυξη. Η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα είναι φυσικό ότι θα τους οδηγεί στην προώθηση αιτημάτων και μέτρων υπέρ του δικού τους διαμερίσματος για να έχουν την στήριξη των ψηφοφόρων τους. Επιλογή που καταστρατηγεί την ενοποίηση.
Γι’ αυτό οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να εκλέγονται από το σύνολο των δημοτών του ενοποιημένου Δήμου.
Η δημιουργία Διαμερισμάτων να στηριχθεί σε διαφορετικά κριτήρια.
Ο κάθε Δήμος ανάλογα με την γεωγραφική και πληθυσμιακή του έκταση να διαιρείται σε ανάλογο αριθμό Διαμερισμάτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση να εκλέγει αντίστοιχα τους Αντιδημάρχους που θα έχουν την ευθύνη επίβλεψης της υλοποίησης των έργων, των προσφερομένων υπηρεσιών στους δημότες, να προεδρεύουν στις ανοικτές δημοτικές συνελεύσεις  κ.λ.π.
Η πρόθεση ταύτισης των Δημοτικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές για μείωση των εκλογικών δαπανών είναι ακόμα μια επιλογή προς λανθασμένη κατεύθυνση.  Το πολιτικό πλαίσιο των δύο εκλογών είναι πολύ διαφορετικό. Εάν πράγματι η πρόθεση είναι η μείωση του αριθμού των εκλογικών διαδικασιών ανά πενταετία, τότε η λύση είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των Βουλευτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές που έχουν και το ίδιο πολιτικό πλαίσιο. Γιατί δεν προωθείται;
Τέλος, είναι φανερό ότι με πρόθεση την δήθεν μεταρρύθμιση προωθούνται κομματικές σκοπιμότητες σε βάρος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
Τελικά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει κίνδυνος να μην επιφέρει μεταρρύθμιση και αναβάθμιση, αλλά απορρύθμιση και αποδόμηση της Τ.Α.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2022
 
 
 
 

Ανακοινώσεις