ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Δευτέρα 18.02.2019
Δευτέρα 18.02.2019, από Γραφείο Τύπου

Πρόταση ΕΔΕΚ για κλιμακωτό φόρο κατανάλωσης με μηδενικό φόρο κατανάλωσης στα μη ενεργοβόρα αυτοκίνητα

Η πολυπλοκότητα ουσιαστικά των νομοσχεδίων πολλές φορές οδηγεί σε αδικίες και ενδεχομένως και στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και το έχουμε δει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Για αυτό από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαροι. Το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί στη βάση απλής διαδικασίας που να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εκπομπή των ρύπων και θα πρέπει το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ουσιαστικά να ικανοποιεί για εμάς τρεις βασικές αρχές:

  • Η πρώτη αρχή να μπορεί να δώσει στον μέσο Κύπριο πολίτη τη δυνατότητα να εξασφαλίζει ένα ασφαλές αυτοκίνητο.
  • Το δεύτερο, ότι θα πρέπει ακριβώς να υπάρχει η περιβαλλοντική ευαισθησία και θα πρέπει και η άδεια κυκλοφορίας του και ο φόρος κατανάλωσης για εμάς να καθορίζεται στη βάση της εκπομπής των ρύπων.
  • Το τρίτο, αυτοί που θέλουν να έχουν υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα, τα οποία είναι και ενεργοβόρα και ρυπογόνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε πρόσθετη φορολόγηση και όχι να απαλλάσσονται και να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο κ. Σιζόπουλος πιστεύει ότι αυτό γίνεται ακόμα και με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Και με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο ακριβώς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιχειρείται η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης, πέραν από το γεγονός ότι η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης θα ανοίξει άλλα προβλήματα και άλλες διαδικασίες.

Γι’ αυτό εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει κλιμακωτός φόρος κατανάλωσης, να απαλλάσσονται από τον φόρο κατανάλωσης τα μη ενεργοβόρα αυτοκίνητα, αυτά που η εκπομπή των ρύπων τους είναι μικρότερη των 150γρ ανά χιλιόμετρο και από εκεί και πέρα κλιμακωτά να αυξάνει σημαντικά η επιβάρυνση στο φόρο κατανάλωσης. Το ίδιο να γίνεται και με τις άδειες κυκλοφορίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «Με άλλα λόγια συμφωνείτε με τις επηρεαζόμενες ομάδες πολιτών που μίλησαν και μέσα και εδώ ότι στην ουσία το παρόν σύστημα είναι καλύτερο από αυτό που προτείνεται από το νομοσχέδιο αυτό σε σχέση με τους ρύπους;», ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Εμείς θέλουμε να προτείνουμε ένα ακόμα καλύτερο νομοσχέδιο, μια καλύτερη ρύθμιση η οποία να είναι ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον με τις τρεις βασικές αρχές που αναφέραμε προηγουμένως και πάνω σε αυτές, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει θα καταθέσουμε συγκεκριμένη τροπολογία επί του νομοσχεδίου».

 

Λευκωσία, 18 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 15.02.2019