Δήλωση Βουλευτή ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, για τις καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο και στις υποδομές κοινοτήτων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων
Δευτέρα 18.02.2019
Δευτέρα 18.02.2019, από Γραφείο Τύπου

Να γίνει κατάθεση έστω και μιας πρώτης δόσης αποζημίωσης στις πληγείσες κοινότητες από τα καιρικά φαινόμενα

Στην Επιτροπή Εσωτερικών σήμερα εξετάσαμε τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν από τις θεομηνίες στις διάφορες κοινότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα σήμερα, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση σε αγροτικές περιουσίες.

Τα θέματα αυτής της φύσης έχουν καταγραφεί  από τις επαρχιακές διοικήσεις.

Εμείς έχουμε αναφέρει ότι, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε χρονοτριβή, θα πρέπει από πλευράς του κράτους να γίνει κατάθεση έστω και μιας πρώτης δόσης αποζημίωσης στις πληγείσες αυτές κοινότητες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις  των ζημιών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από πλευράς κοινοτήτων επιδιόρθωσης όλων αυτών των ζημιών και προβλημάτων.

Διαφορετικά,  αν περιμένουμε μετά από 4-5μήνες την ολοκλήρωση της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και παράλληλα να αναλάβει αυτήν την αποκατάσταση το ίδιο το κράτος ούτε μετά από δύο χρόνια δε θα υπάρχει δυνατότητα να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Ως εκ τούτου, το κράτος πρέπει να είναι ευέλικτο να προχωρήσει ακριβώς με αυτή τη ρύθμιση ώστε να λυθούν τα προβλήματα άμεσα.

 

Λευκωσία, 18 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις