Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία ενδιαφέρονται και κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εποίκων δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων, εγκλωβισμένων και οικογενειών αγνοουμένων
Κυριακή 17.02.2019
Κυριακή 17.02.2019, από Γραφείο Τύπου

Η υπονομευτική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπικουρούμενη από τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά εκδηλώθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, με επίκεντρο δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια προσπάθεια μερικής αποκατάστασης και νομιμοποίησης του εποικισμού στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία ενδιαφέρονται και κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εποίκων (ο εποικισμός σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης του 1949 αποτελεί έγκλημα πολέμου) δεν έχουμε διαπιστώσει να υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

  • των προσφύγων που για 45 χρόνια βρίσκονται μακριά από τις περιουσίες τους, μετά τον βίαιο διωγμό τους το 1974
  • των οικογενειών των ατόμων που εξακολουθούν να αγνοούνται λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας
  • των εγκλωβισμένων μας.

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε τη στάση της κυπριακής αντιπροσωπείας  διά του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στη Γενεύη, κ. Γιώργου Κασουλίδη, για τη σθεναρή στάση που τήρησε.

Όμως δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και πολιτικές θέσεις τις οποίες υπερασπίζονται διάφορες πολιτικές δυνάμεις που ευνοούν αυτή την επιλεκτικοί πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, με θέσεις όπως για παράδειγμα:

  • Η αποδοχή νομιμοποίησης 130 και πλέον χιλιάδων εποίκων με τη λύση, οι οποίοι έχουν δήθεν την υπηκοότητα του κατοχικού καθεστώτος.
  • Το ότι αποδέχονται τον πρώτο λόγο στις περιουσίες να τον έχουν οι σημερινοί χρήστες (παράνομοι έποικοι)
  • Το ότι αποδέχονται οι κύπριοι πολίτες με τη λύση να ταξινομηθούν σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα, ανθρώπινα και πολιτικά ή κάθε μία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις