ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Κ. Σ. ΕΔΕΚ, ΚΩΣΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Τετάρτη 06.02.2019
Τετάρτη 06.02.2019, από Γραφείο Τύπου

Η Επιτροπή Νομικών ασχολήθηκε σήμερα με ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της παρακολούθησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, η οποία τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Δυστυχώς ,το φαινόμενο της παρενοχλητικής παρακολούθησης είναι πολύ μεγάλο, εμποδίζει και ενοχλεί τη ζωή πολλών ανθρώπων, αλλά το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε ενώπιον μας παρουσιάζει πολλά κενά και καθιστά την καταπολέμηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης πάρα πολύ δύσκολη.

Γι’ αυτό εισηγηθήκαμε να εξεταστεί εκ νέου  για  να έχουμε μια σοβαρή μελέτη επί του θέματος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία και αντίθεση με άλλα νομοθετήματα που λειτουργούν και έχουν ψηφιστεί εδώ και δεκαετίες, και αναφέρομαι στον ποινικό κώδικα.  Παραδείγματος χάριν θεωρείται ως πράξη παρακολούθησης το γεγονός ότι  κάποιος μπορεί να επέμβει στο ακίνητο κάποιου προσώπου. Αυτό από μόνο του γελοιοποιεί την ίδια την παρακολούθηση. Και βεβαίως υπάρχουν νόμοι οι οποίοι επιτρέπουν τη λήψη μέτρων εναντίον του επεμβασία με βάση τον ποινικό κώδικα και τον περί αστικών αδικημάτων νόμο.

Επομένως είναι καλό να διαφοροποιηθεί αυτή η νομοθεσία από τις άλλες και να μην υπάρχει παράλληλη  ή διαφορετική ρύθμιση των ιδίων θεμάτων με άλλους νόμους.

Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις