ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Δευτέρα 04.02.2019
Δευτέρα 04.02.2019, από Γραφείο Τύπου

 

Παρά το γεγονός ότι κατανοούμε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επισπεφθεί η διαδικασία έγκρισης του Νομοσχεδίου και των Κανονισμών για το Ταμείο Επενδύσεων, εντούτοις χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή γιατι την ίδια στιγμή κρύβονται και κίνδυνοι ενδεχομένως από το τελικό κείμενο όπως αυτό θα διαμορφωθεί και θα εγκριθεί.

Για αυτό χρειάζεται  προσοχή. Είναι κάτι  το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι έχει και άλλες πολιτικές προεκτάσεις, οι οποίες ενδεχομένως συνδέονται και με τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφύγουμε τις προχειρότητες, να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος  και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί  στο πως θα γίνει η τελική διατύπωση του κειμένου.

Την ίδια στιγμή τίθεται  ακόμη ένα ζήτημα, το οποίο έχει σχέση κυρίως με το ποσοστό των εισροών στο Ταμείο  που θα αξιοποιηθεί ή θα χρησιμοποιηθεί  για την κάλυψη ελλειμάτων  και κυρίως κάλυψης του δημοσίου χρέους που είναι και αυτό ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι μπορεί ανάλογα με τις πρόνοιες που θα διαμορφωθούν, η εκάστοτε κυβέρνηση  μέσα από ανεξέλεγκτες ενδεχομένως δαπάνες να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους  τη βιωσιμότητα  του συγκεκριμένου Ταμείου.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θέλω να υπενθυμίσω ότι, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, από τότε που συζητήθηκε το θέμα , είχαμε ζητήσει ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα. Υπήρξε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σήμερα γίνεται προσπάθεια μέσα από συνοπτικές διαδικασίες να προχωρήσει η ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος.  Θα επαγρυπνούμε, θα προσέχουμε και ενδεχομένως με τις τροπολογίες τις οποίες θα καταθέσουμε να συμβάλουμε σε αυτό που είχα πει προηγουμένως, ένα σωστό τελικό κείμενο το οποίο ουσιαστικά να διασφαλίζει αυτό που εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσει το Ταμείο και τους σκοπούς για τους οποίους το Ταμείο αυτό γίνεται.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο:

«Κύριε Σιζόπουλε, αντιλαμβάνομαι όταν αναφέρεστε σε πολιτικούς λόγους, αυτό προκύπτει μετά  από τη συνάντηση  που είχατε οι πολιτικοί αρχηγοί  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είσαστε σε θέση να μας πείτε ποιοι είναι επ’ ακριβώς αυτοί οι πολιτικοί λόγοι στους οποίους αναφέρεστε»

ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε:

«Όχι, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά συγκεκριμένη κατά τη Σύσκεψη, όμως ο καθένας μας μπορεί να κατανοήσει ότι με δεδομένες τις διεκδικήσεις  που σήμερα προβάλει το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία γύρω από τα  ενεργειακά ζητήματα και γύρω από τις προτάσεις  οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακόμα και για ζητήματα  συν-διαχείρισης του φυσικού αερίου μέσα από μια συμφωνία, πριν ακόμα από την επίλυση του κυπριακού, αντιλαμβάνεστε ότι όσο και να θέλουμε να το αποφύγουμε, υπάρχει η πολιτική διάσταση, άρα υπάρχουν και αυτές οι προεκτάσεις, τις οποίες έγκαιρα εμείς θα πρέπει προσεκτικά να διαχειριστούμε, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουμε από μόνοι μας ενδεχομένως περιπλοκές οι οποίες στο μέλλον να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Για αυτό χρειάζεται προσοχή. Εδώ είναι η περίπτωση που λέει «σπεύδε βραδέως» και με προσοχή».

 

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις