Κυπριακό, εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο Υπουργός Εξωτερικών
Παρασκευή 05.04.2024
Παρασκευή 05.04.2024, από Γραφείο Τύπου

Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, θέματα εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε συνάντηση του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.


Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Είχαμε σήμερα μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον φίλο Πρόεδρο, επί μίας σειράς ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά συζητήσαμε το εθνικό θέμα, όπου έγινε μια ενημέρωση ως προς τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς επίσης και σε τι αφορά τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτές αφορούν τη στάση της της άλλης πλευράς. Επιπρόσθετα, συζητήσαμε ζητήματα που άπτονται όπως προανέφερα εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένων ευρωτουρκικών, περιλαμβανομένων ζητημάτων, όπως το Σχέδιο «Αμάλθεια» και την κατάσταση στη Γάζα, συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία και φυσικά το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο ανησυχεί τόσο την κοινωνία, τόσο τον κόσμο, όσο βέβαια και την κυβέρνηση Εξ’ ου και προσπαθούμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια απάμβλυνση του φαινομένου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως προανέφερα και μέσα σε αυτή τη λογική έχει ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μετάβαση στο Λίβανο, όπου θα εξετάσουμε διάφορες επιλογές, οι οποίες έχουν προκύψει στα πλαίσια του σχεδιασμού μας, με σκοπό να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα το οποίο να είναι ικανοποιητικό. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τη φίλη χώρα του Λιβάνου».


Η δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, ήταν η εξής:


«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για την πάρα πολύ εποικοδομητική ενημέρωση που μας έκανε για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του. Εμείς περισσότερο εστιάσαμε την προσοχή μας σε δύο θέματα, στις προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε για το πώς θα πρέπει η δική μας πλευρά να διαχειριστεί την πρωτοβουλία της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για την επανέναρξη των συνομιλιών και πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη διαδικασία. Και το δεύτερο φυσικά το μεταναστευτικό, στο οποίο όπως καλά γνωρίζουμε μια πτυχή του αφορά και το Υπουργείο Εξωτερικών με διάφορες παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή. Ανάμεσα λοιπόν στις προτάσεις που καταθέσαμε είναι και το θέμα ακριβώς το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η UNIFIL ως μια προσπάθεια ανακοπής της ροής των σκαφών από τον Λίβανο προς την Κύπρου, που προβλέπουμε ότι αυτές οι ροές θα αυξηθούν σημαντικά στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και δράσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει να υπάρχει συμβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακοπή είναι αυτού του φαινομένου. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον κύριο Υπουργό για το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο ακριβώς της προσπάθειας από κοινού να διαμορφώσουμε εκείνες τις προτάσεις, οι οποίες θα είναι πλέον αποδοτικές για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 5 Απριλίου 2024

Ανακοινώσεις