Να ζητηθεί η εμπλοκή της UNIFIL στην ανακοπή των πλοιαρίων που μεταφέρουν Σύριους στην Κύπρο
Τετάρτη 03.04.2024
Τετάρτη 03.04.2024, από Γραφείο Τύπου

Ο σοβαρός κίνδυνος που παραμονεύει στις ακτές του Λιβάνου, υπό τη μορφή εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων προσφύγων, τους οποίους οι εγκληματίες διακινητές κατευθύνουν προς την Κύπρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι ενέργειες επικεντρωθούν στην πηγή του προβλήματος.
Η ΕΔΕΚ προτείνει όπως η κυβέρνηση ζητήσει την εμπλοκή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία, είτε να εμποδίζει τα πλοιάρια να αποπλεύσουν από τον Λίβανο, είτε να τα ανακόπτει όταν αποπλεύσουν και ενώ πλέουν ακόμα στη θαλάσσια ζώνη του Λιβάνου.
Να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στην UNIFIL για την εκπλήρωση της αποστολής της και είναι εύλογο να αναμένει ανταπόδοση στην καλή συνεργασία.
Επίσης, επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον των περιοχών που ελέγχει η διακυβέρνηση Άσσαντ, από εμπόλεμες ζώνες σε ασφαλείς περιοχές.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποθαρρυνθούν μεγάλες μάζες Σύριων να καταβάλλουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στους διακινητές, για να οδηγηθούν στην Κύπρο, όταν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα είναι υποχρεωμένες να τους παρέχουν αμέσως το καθεστώς προσωρινής προστασίας, εφόσον δεν θα προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη.
Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν θα αντιμετωπιστεί με λαϊκίστικα συνθήματα και δήθεν θέσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εφαρμοστούν, αλλά ούτε και με την πολιτική της ανοχύρωτης πολιτείας.
Καλούμε το λαό να αξιολογεί, ποιοι απλώς προσπαθούν να τον παραπλανήσουν με ανεφάρμοστες και ψεύτικες προτάσεις.  
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Απριλίου 2024
 
 
 
 
 

Ανακοινώσεις