Ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης για τους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959
Δευτέρα 01.04.2024
Δευτέρα 01.04.2024, από Γραφείο Τύπου

Ημέρα τιμής η σημερινή, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης γι’ αυτούς που ανάλαβαν τον αντιαποικιακό, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, γι’ αυτούς που με πενιχρά μέσα, αλλά με θάρρος και πίστη έγιναν η εμπροσθοφυλακή του Κυπριακού λαού στο πάλεμα για ελευθερία από την αναχρονιστική στυγνή βρετανική αποικιοκρατία.

Ημέρα μνήμης η σημερινή, γι’ αυτούς που ρεζίλεψαν τους δυνάστες πολεμώντας μέχρι θανάτου σε στενά κρησφύγετα, βαδίζοντας αγέρωχοι στο ικρίωμα της αγχόνης, αντέχοντας τα πιο φριχτά βασανιστήρια.

Αλλά σήμερα είναι και ημέρα άντλησης μηνυμάτων για μας και για τις επόμενες γενιές, ότι ο δρόμος για την ελευθερία περνά μέσα από συμπληγάδες πέτρες, που απαιτούν θάρρος και εγκαρτέρηση.

Ο σκοπός του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 δεν επετεύχθη. Όμως το διόλου ευκαταφρόνητο αποτέλεσμα του αγώνα, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το δοτό σύνταγμα και την επί σκοπού, από τους Βρετανούς, εμπλοκή της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων στην λειτουργία της, αποτέλεσε το καταφύγιο του Κυπριακού Ελληνισμού, την διεθνώς νόμιμη και αναγνωρισμένη κρατική υπόσταση του, το «όπλο» του κατά των μεθοδεύσεων της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει την κατάργηση της, για να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Κύπρου.

Η δικαίωση των θυσιών των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955 – 1959, η δικαίωση του συνόλου του Κυπριακού λαού, θα επέλθει όταν επιτύχουμε δημοκρατική, ευρωπαϊκή, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και θα απελευθερώνει τα σκλαβωμένα από την Τουρκία μέρη μας.

 

 

Γραφείο τύπου

Λευκωσία, 1 Απριλίου 2024

Ανακοινώσεις