Μόνο ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, θα αντιμετωπίσει οριστικά το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα των εκποιήσεων
Παρασκευή 07.04.2023
Παρασκευή 07.04.2023, από Γραφείο Τύπου

Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της αναστολής των εκποιήσεων, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η ΕΔΕΚ πολλές φορές μέχρι σήμερα στήριξε την αναστολή των εκποιήσεων, αλλά την ίδια στιγμή τόνιζε ότι η αναστολή δεν αποτελεί οριστική ή και την καλύτερη δυνατή λύση γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, αλλά αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο.
Γι’ αυτό ακριβώς και από το 2017 η ΕΔΕΚ είχε προτείνει την δημιουργία ειδικού τμήματος στα Επαρχιακά Δικαστήρια στα οποία να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες οι οποίοι διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών ή με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για την εκποίηση του ακινήτου τους.
Γιατί ακριβώς θέλαμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η πρόταση μας έφτασε τέσσερις φορές στη Βουλή στα πρόθυρα συζήτησης και της ψήφισης από την Ολομέλεια, αλλά δυστυχώς με πρωτοβουλίες και του Δημοκρατικού Συναγερμού, του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ, έχει στην ουσία απορριφθεί η συζήτηση και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πέντε – έξι σχεδόν χρόνια μετά δεν έχει ακόμα συσταθεί το ειδικό δικαστήριο, παρά τις δεσμεύσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης και οφείλω να ομολογήσω και του προηγούμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν σε επαφή  με το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες ακόμη και η πρόσληψη δικαστών για να μπορέσουν να στελεχώσουν αυτά τα τμήματα.
Από μόνο του λοιπόν το μέτρο της αναστολής δεν λύνει το πρόβλημα και δεν πρόκειται να αποδεχθεί αποτελεσματικό. Το πρόβλημα θα μπορέσει σε μεγάλο βαθμό να επιλυθεί αν συνδυαστεί με διάφορα μέτρα. Είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο από την πλευρά της ΕΔΕΚ ζητήσαμε στην προηγούμενη συνεδρία να υπάρχει ένα πακέτο μέτρων που να περιλαμβάνει, και την αναστολή, και το ειδικό δικαστήριο και ενδεχομένως κάποια πρόσθετα μέτρα τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη σύντομα να συζητήσει, να το διαμορφώσει για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μια αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος. Για ακόμη μια φορά τονίζω η αναστολή δεν είναι μέτρο επίλυσης είναι ημίμετρο και εδώ ακριβώς είναι που θα πρέπει τα κόμματα που σήμερα διαμαρτύρονται γιατί δεν στηρίξαμε την αναβολή, να πουν γιατί δεν στηρίζουν ταυτόχρονα με την αναστολή των εκποιήσεων να υπάρχει και η συζήτηση για την ψήφιση του ειδικού δικαστηρίου. Άρα λοιπόν άλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν και όχι εμείς.
Θέλουμε κάποια στιγμή να αντιληφθούν, ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει συνδυαστικά. Τρία χρόνια αναβολών λύθηκε το πρόβλημα των εκποιήσεων; Αντίθετα συσσωρεύονται και στο μικρό διάστημα που υπάρχει από αναβολή σε αναβολή προχωρούν οι εκποιήσεις. Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο να ενισχύσει και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να προστατέψει τον ευάλωτο δανειολήπτη και την ίδια στιγμή να περιορίσει τις καταχρήσεις οι οποίες γίνονται από τα ιδρύματα διαχείρισης των δανείων των πολιτών.     
        

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Απριλίου 2023
 
 

Ανακοινώσεις