Ο αγώνας της διεκδίκησης για καλύτερη και δικαιότερη ζωή για όλους τους συνανθρώπους μας αποτελεί το λάβαρο του αγώνα της ΕΔΕΚ
Σάββατο 22.05.2021
Σάββατο 22.05.2021, από Γραφείο Τύπου

Ομιλία Αναπλ. Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίας Βασιλειάδου, στην σημερινή περιβαλλοντική εκδήλωση αφιερωμένη στην Τρεμιθιά


Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας

Κύριε Κοινοτάρχη,

Κύριε Πρόεδρε της Νέας Αγροτική Κίνησης,

Κυρία Επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος της ΕΔΕΚ,

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον όμορφο Κάμπο. Μόνο το όνομα του χωριού σε παραπέμπει στην ύπαιθρο, στις ομορφιές της αλλά και στη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της.

Αγκαλιάζουμε με ενδιαφέρον, με αγάπη και με ευθύνη, τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα όλους εσάς, τους ανθρώπους των ορεινών περιοχών του τόπου μας.

Με τη σημερινή ευκαιρία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΔΕΚ έχει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της, την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, την προώθηση τους στη Βουλή και την υλοποίηση θέσεων, προτάσεων, πολιτικών που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας, όλων εσάς, όλων των ανθρώπων που ζουν σε ορεινές περιοχές, και όλου του αγροτόκοσμου.

Πρόσφατα, στην πορεία, για την έγκριση του προϋπολογισμού, η ΕΔΕΚ προώθησε και ζήτησε:

Ø Αξιοποίηση των αγροτεμαχίων για στεγαστικούς σκοπούς στη βάση αυστηρών κριτιρίων.

Ø Επιχορήγηση 70%-80% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες μόνιμων κατοίκων στις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες, για να μειωθεί το ποσό που πληρώνουν στην ΑΗΚ.

Ø Την κατασκευή δρόμου Αστρομερίτη – Τροόδους

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα μέτρα και προτάσεις νόμου που αφορούν το ευρύτερο κοινό.

Όπως:

1. Σύσταση στο Δικαστήριο ειδικού τμήματος για να προσφεύγουν οι δανειολήπτες όταν διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι την έκδοση της απόφασης και να μοιράζεται ισόποσα το ποσόν στους εγγυητές.

2. Να επιχορηγείται η φύλαξη των παιδιών για τις εργαζόμενες μητέρες

3. Να ανοίξουν όλοι ανεξαιρέτως οι φάκελοι των σκανδάλων των τελευταίων 20 ετών και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Και πολλά άλλα.

Ο αγώνας της διεκδίκησης για καλύτερη και δικαιότερη ζωή για όλους τους συνανθρώπους μας αποτελεί το λάβαρο της ΕΔΕΚ σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, και σίγουρα μέσα στο Κοινοβούλιο.

Και τώρα, μια σύντομη αναφορά και στον λόγο που μαζευτήκαμε εδώ, στην όμορφη Τρεμιθιά, που έχει κιόλας ανθίσει δίνοντας μια πολύ ξεχωριστή αίσθηση ομορφιάς στην περιοχή σας.

Η Τρεμιθιά, που είναι ιθαγενές μικρό δένδρο και συμμετέχει σε διάφορους τύπους οικότυπων είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Κύπρου, αφού γίνεται αναφορά σε αυτή από τον Πλίνιο το 23-79 μ.χ.

(Το τριθέλαιο, η ρητίνη της τριμιθιάς και η τεραβινθίνη)

Εκτός από την κοσμητική της αξία, προσφέρει το ξύλο της για καύση, τους καρπούς της για αρτύματα, τους τρυφερούς βλαστούς της για γευστικής απολαύσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς που θα μάθουμε σήμερα από εσάς, που η ζωή σας είναι συνυφασμένη με την τριμιθιά, θέλουμε να τιμήσουμε την Pistacia Terebinthus, και όλους εσάς που την μεταφέρετε από γενιά σε γενιά μέσα από τις ποικίλες μορφές ένταξης της στην καθημερινότητα σας.

Σας ευχαριστούμε για το σύνολο της προσφοράς σας στον τόπο, και σας διαβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΕΔΕΚ είναι δίπλα σας, στο ανηφόρι της ζωής.


 

Ανακοινώσεις