Προτάσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα της κυπριακής οικονομίας
Σάββατο 22.05.2021
Σάββατο 22.05.2021, από Μαρίνος Σιζόπουλος
Μαρίνος Σιζόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Ένα από τα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την σημαντικότητα ενός πολιτικού χώρου είναι οι σταθερές του θέσεις και η επιβεβαίωση για όσα εγκαίρως προειδοποιούσε για να ληφθούν μέτρα.

 

Η περίπτωση της κυπριακής οικονομίας και των συνεπειών που προέκυψαν από την πανδημία αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση όσων η ΕΔΕΚ προειδοποιούσε εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα, τόνιζε και τονίζει πως η επικέντρωση της κυπριακής οικονομίας σε τομείς που επηρεάζονται από εξωγενείς, μη ελεγχόμενους παράγοντες, όπως είναι ο κατασκευαστικός και ο τουριστικός έκαναν την οικονομία ευάλωτη και επισφαλή. Ως εκ τούτου η πρότασή μας για προώθηση οικονομικής πολιτικής που θα βελτιώσει την κυπριακή οικονομία και θα αξιοποιήσει τις ιδιαιτερότητές της και το επιστημονικό δυναμικό της, είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. 

 

Πιο συγκεκριμένα αυτό στο οποίο επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τομέων της οικονομίας όπως ο πρωτογενής και δευτερογενής, με έμφαση στην γεωργία και κτηνοτροφία. Τα οφέλη από μία τέτοια ανάπτυξη μπορεί να είναι αναρίθμητα αφού θα επιτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών επάρκειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ώστε να μην στηριζόμαστε αποκλειστικά στις εισαγωγές. Παράλληλα με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας είναι σημαντικό να αναπτυχθεί και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα.

 

Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη των πιο πάνω θα οδηγήσει σε αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας και κύρια των νέων επιστημόνων που αυτή τη στιγμή υποαπασχολούνται, ή αναγκάζονται για λόγους βιοπορισμού να απασχολούνται σε άλλους κλάδους, ή δραστηριοποιούνται εκτός Κύπρου.

 

Πέραν από τα πιο πάνω, για την ΕΔΕΚ είναι πρώτιστης σημασίας να γίνουν οι δέουσες ενέργειες ώστε να αναβαθμιστεί το τμήμα φορολογίας με τέτοιο τρόπο που να τερματιστεί άμεσα η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση φορολογικών δηλώσεων (φυσικών ή και νομικών προσώπων). Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ενώ ταυτόχρονα δεν θα καθυστερεί η καταβολή των οφειλών προς το κράτος που εκκρεμούν και που υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο τα κρατικά ταμεία θα έχουν άμεσα σημαντικές εισροές και την ίδια στιγμή θα μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί καλύτερα στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών. Για τον σκοπό καταθέσαμε κατ’ επανάληψη στην κυβέρνηση πρόταση για παραχώρηση κινήτρων τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους προς το κράτος (όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ κ.ά.).

 

Για την ΕΔΕΚ είναι σημαντικό το κράτος να αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν σε πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κύρια εκείνων που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη. Στην ίδια κατεύθυνση χρειάζεται να προγραμματιστεί μία σειρά από έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα τα έσοδα από τα οποία θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών έργων ή προγραμμάτων κοινωνικών παροχών.

 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκκρεμούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν φτάνει αυτές να είναι ρηξικέλευθες και να οδηγούν σε βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι να περιλαμβάνει:

 

- Την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι την απορρύθμισή της.

- Την ενιαία ανάπτυξη της δημοτικής περιοχής.

- Την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.

- Την μείωση του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών με μετακύληση του κέρδους στον δημότη μέσα από τη μείωση των τελών και φορολογιών.

- Την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα την καθιστούν οικονομικά ανεξάρτητη από την κεντρική κυβέρνηση.

 

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η ΕΔΕΚ είναι υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν όμως σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις σε ότι αφορά την μορφή ενοποίησης των δήμων, στον καθορισμό και την λειτουργία δημοτικών διαμερισμάτων και στο εκλογικό σύστημα όπως αυτό προτείνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.  

 

Τόσο για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων όσο και των προτάσεων νόμου, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει και στη νέα Βουλή να πορεύεται μέσα στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνέργειας για βελτίωσή τους προς όφελος των πολιτών. Ο στόχος της ΕΔΕΚ είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας των πολιτών και κύρια αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι γι’ αυτό που ήταν το μόνο κόμμα που το 2014 δεν ψήφισε τον νόμο των εκποιήσεων και δεν στήριξε τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις το 2018. Αντίθετα ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ όχι μόνο ψήφισαν τις εκποιήσεις αλλά ταυτόχρονα στις 22 Απρίλιου 2021 στέρησαν από τους πολίτες το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για την προστασία τους από αυθαιρεσίες των τραπεζών αλλά και διεκδίκησης ενδεχομένως των δίκαιων αιτημάτων τους. 

 

 

 

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα της για να οδηγηθούμε στην πολυπόθητη κοινωνική συνοχή και στη σμίκρυνση του χάσματος ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις.

Blog