Όπως το 2004 έτσι και σήμερα η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα της για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ΟΧΙ στον ραγιαδισμό, ΝΑΙ στην απελευθέρωση
Σάββατο 24.04.2021
Σάββατο 24.04.2021, από Γραφείο Τύπου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ 

Η απάντηση προς κάθε διχοτομικό σχέδιο και ρατσιστικό έκτρωμα που καμουφλάρεται πίσω από μία λύση που προωθεί έμμεσα ή άμεσα την διχοτόμηση και μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, δόθηκε από το 76% των Ελληνοκυπρίων που στις 24 Απριλίου 2004 βροντοφώναξαν ΟΧΙ. 

 

Το ΟΧΙ του 2004 ήταν μία ιστορική και πατριωτική απόφαση έναντι στην ΔΔΟ που οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον διαχωρισμό του λαού στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης, επιβάλλει τις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης και οδηγεί στη δημιουργία δύο διαφορετικών κρατιδίων. Όπως πολλές φορές τονίσαμε η ΔΔΟ είναι η πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης. 

 

Η ΕΔΕΚ συνεχίζει να είναι το ανάχωμα στην κάθε λύση που οδηγεί σε διάλυση του νόμιμου κυπριακού κράτους. Γι’ αυτό διεκδικεί μία λύση που να διασφαλίζει: 

 

· Ένα κράτος, έναν λαό, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα. 

 

· Όλοι οι κάτοικοί του να απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση. 

 

· Την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. 

 

· Την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας. 

 

· Την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο. 

 

· Τον επαναπατρισμό των εποίκων. 

 

· Την κατάργηση των συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας. 

 

· Την αποχώρηση των παράνομων Βρετανικών Βάσεων. 

 

Παραμονές μίας επικίνδυνης Πενταμερούς Διάσκεψης, θα έπρεπε το μάθημα του 2004 να είναι οδοδείκτης προς όσους με ραγιαδισμό και ηττοπάθεια θεωρούν πως θα αντιμετωπίσουν τον τουρκικό επεκτατισμό. Οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται με διεκδικητικότητα και με αξιοποίηση των διπλωματικών όπλων που παρέχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

 

Όπως και τότε έτσι και σήμερα η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα της για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2021

Ανακοινώσεις