Δηλώσεις Προέδρου ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου και Προέδρου Κλάδου Ιατρών και κλινικών διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλή Χριστοφίδη
Πέμπτη 10.01.2019
Πέμπτη 10.01.2019, από Γραφείο Τύπου

Δείτε τη δήλωση εδώ:

Μετά την πρωινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, Αγαθοκλής Χριστοφίδης δήλωσε:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του κλάδου ιατρών και κλινικών διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ είχαμε σήμερα μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ στον οποίο θέσαμε τους προβληματισμούς για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΔΕΚ και προσωπικά τον Πρόεδρό της για  την πρόσκληση και την ευκολία και την συμπαράσταση στα προβλήματα τα οποία θέσαμε. Αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουμε σε μιας νέα εποχή. Στα δημόσια νοσηλευτήρια εκτελείται τεράστια δουλειά και θέλουμε την υποστήριξη όλων των πολιτικών φορέων σ’ αυτό τον αγώνα για καλύτερο σύστημα υγείας και καλύτερη προσφορά περίθαλψης στον λαό.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών, Αγαθοκλή Χριστοφίδη σχετικά με την απάντηση που θα δώσει ο κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ για τα συμβόλαια από τον ΟΚΥΠΥ, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε:

«Κοιτάξετε να δείτε. Τα συμβόλαια τα έχουμε πάρει, η απάντηση μας θα δοθεί εντός των ημερών, των προσεχών ημερών αλλά δεν νομίζω να είναι μείζον θέμα αυτή τη στιγμή για την πορεία των νοσηλευτηρίων αυτό διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι γιατροί που υπηρετούν μόνιμα ή αορίστου χρόνου στα δημόσια νοσηλευτήρια μπορούν να παραμείνουν με το άλλο καθεστώς. Έχουν τη δυνατότητα επιλογής δηλαδή και θα έχουν μπροστά τους 18 μήνες ολόκληρους να αποφασίσουν αν θα μεταβούν ή όχι. Απλά πληροφοριακά να σας ενημερώσω ότι έχει τελειώσει η μελέτη των συμβολαίων αυτών και μπορεί και σήμερα ή αύριο να δώσουμε την απάντηση μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Χριστοφίδη για το εάν τα συμβόλαια είναι ελκυστικά ή περιέχουν ασάφειες, απάντησε:

«Ασάφειες δεν περιέχουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο αναμέναμε. Κοιτάξετε να δείτε. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι οι οποίοι δεν αναφέρονται μέσα. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Για παράδειγμα ξέρετε ότι για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο αφυπηρετήσει πριν τα 65 πληρώνει ένα penalty στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που είναι σήμερα 60 χρονών ή 59 ή 55 αυτό το penalty μπορεί να είναι από 25 μέχρι 30% του εφάπαξ του. Και ο μισθός του θα μειωθεί κατά 15% κατά τη διάρκεια της σύνταξής του. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό, το οποίο μέσα δεν προνοείται από το συγκεκριμένο συμβόλαιο.

Οι προβληματισμοί μας είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου καθεστώτος, υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί, υπάρχουν αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ, οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαριστεί με αποτέλεσμα αν δεν γίνουν σύντομα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, διοικητικά, λειτουργικά κ.τ.λ. Αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν το συντομότερο δυνατό. Νομίζω δεν θα ήταν του παρόντος να αναφέρω κάποια  από τα θέματα αυτά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Χριστοφίδη για τις μέχρι τώρα συζητήσεις που γίνονται, απάντησε:

«Κοιτάξετε εμείς που είμαστε γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων, είμαστε στο σύστημα υγείας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να μην συμμετέχουμε στο ΓεΣΥ, από εκεί και πέρα δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα όσα συζητούνται με τους συναδέλφους. Εμείς θα είμαστε είτε στην πρωτοβάθμια είτε στην δευτεροβάθμια είτε στην τριτοβάθμια περίθαλψη. Οι γιατροί που θα είναι στα νοσηλευτήρια θα είναι συνεπείς. Και είναι ανεξάρτητο το τονίζω από το πόσοι θα μεταφερθούν εθελοντικά εις τον ΟΚΥπΥ το ΓεΣΥ θα λειτουργήσει χωρίς να υπάρχει η αναγκαιότητα να μεταφερθούμε όλοι στον ΟΚΥπΥ. Το νοσοκομείο θα υπάρχει. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει καλύτερα απ’ ότι είναι σήμερα».

Στη συνέχεια  Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Η συνάντηση σήμερα με την αντιπροσωπεία των γιατρών των Κρατικών νοσηλευτηρίων του τμήματος της ΠΑΣΥΔΥ έχει μια ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ και όλοι μέχρι στιγμής αναγνωρίζουν ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της σωστής εφαρμογής ενός ΓεΣΥ, το οποίο να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες. Και όπως πάρα πολλές φορές έχουμε τονίσει, σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους λόγω της οικονομικής τους κατάστασης ή και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν κατοικούν στα αστικά κέντρα αλλά κατοικούν στην ορεινή, ημιορεινή Κύπρο ή ενδεχομένως σε ακριτικές περιοχές και στην ύπαιθρο.

Η σημερινή συνάντηση δυστυχώς έχει για ακόμα μια φορά επιβεβαιώσει τους φόβους μας, ότι παραμονές εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο το οποίο να μπορεί να βελτιώνει την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και κυρίως την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της έλλειψης αναλωσίμων, της έλλειψης κλινικών, της έλλειψης ιατρικού κυρίως προσωπικού έτσι ώστε να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να ανταποκριθεί στις δημόσιες ευθύνες.

Τεράστια επίσης είναι τα προβλήματα με τον εξοπλισμό που σήμερα υπάρχει που είτε ελλιπής, είτε ανεπαρκής είτε χρειάζεται ανανέωση και είναι εύλογες οι ανησυχίες ότι ουσιαστικά συνειδητά ή ασυνείδητα αυτοί που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ, αντί να επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν τον δημόσιο τομέα στην ουσία με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τον υποβαθμίζουν. Αυτές τις ανησυχίες τις έχουμε διατυπώσει κατ’ επανάληψη και επειδή κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι κίνητρο από την πλευρά της ΕΔΕΚ, που είναι το κόμμα εκείνο που παλεύει συστηματικά για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ εδώ και χρόνια για δήθεν αναβολή του ΓεΣΥ, θέλω να το διαψεύσω.

Ο στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι η αναβολή του ΓεΣΥ. Ο στόχος της ΕΔΕΚ είναι η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών και ασκούμε έντονη κριτική προς το Υπουργείο Υγείας, την  πολιτική του ηγεσία γιατί ακριβώς μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στη λήψη σωστών μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης και κυρίως για την ενίσχυση της σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ με κινδύνους που ενδεχομένως από την προχειρότητα που διακατέχει αυτές τις ενέργειες στη συνέχεια αυτά τα προβλήματα να είναι τεράστια και ο κίνδυνος ενδεχομένως στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων όπως ήταν τα προβλήματα των κυπριακών αερογραμμών ή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι απομακρυσμένος.

Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω και ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Από την πρώτη στιγμή στη Βουλή και όχι μόνο, είχαμε διαπιστώσει το ασυμβίβαστο του διορισμού του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την αυτονόμηση των νοσοκομείων με αυτή τη θέση, που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο διορισμός έχει σκοπιμότητες και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μετά από τις συνεχόμενες καταγγελίες μας, μετά από τα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και από ότι έχουμε πληροφορηθεί και από την έκθεση που ετοίμασε η γενική εισαγγελία.

Εδώ λοιπόν είναι τεράστια η ευθύνη και αυτών που προχώρησαν στο διορισμό και αυτών που στηρίξαν το διορισμό αλλά και αυτών που επέκριναν την ΕΔΕΚ όταν αποκαλύψαμε αυτά στα στοιχεία. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί ότι με όλα αυτά τα προβλήματα με αυτή την τακτική την οποία έχουν όλοι αυτοί που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Οφείλουμε να επαγρυπνούμε, οφείλουμε να εκφράζουμε καλόπιστα τις επιφυλάξεις μας και την ίδια στιγμή βλέπετε ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στις επιφυλάξεις αλλά την ίδια στιγμή καταθέτουμε σημαντικές εποικοδομητικές προτάσεις μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία την οποία έχουμε όλα αυτά τα χρόνια για να βοηθήσουμε ακριβώς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, για να βοηθήσουμε το κράτος να εφαρμόσει ένα σωστό ΓεΣΥ.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συναντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί γιατί ακριβώς υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν. Και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας προσφέρεται κοινοβουλευτικά ή και με δημόσιες παρεμβάσεις να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να αναβαθμιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια, κυρίως σε επιστημονική επάρκεια σε αυτή την υποχρέωση την οποία η πολιτεία θα τους αναθέσει».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και κλινικών διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, κλείνοντας συμπλήρωσε:

«Και τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω αν μου επιτρέπει και ο Πρόεδρος, ότι σήμερα από τους γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια γίνεται μια φοβερή επιστημονική δουλειά με ιδρώτα και αίμα στην πραγματικότητα για αυτή τη δουλειά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την αφήσει να πάει χαμένη. Φοβερό έργο γίνεται».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2019

Ανακοινώσεις