Από την υπογραφή της ιστορικής Διακήρυξης Σιουμάν, της ίδρυσης δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, με πρωτοστάτη τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σιουμάν, η οποία αποτέλεσε την απαρχή της πορείας της εξέλιξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν μεσολαβήσει πολλές εξελίξεις στην κατεύθυνση της επίτευξης του μέγιστου βαθμού συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την βιώνουμε σήμερα.
Όμως, το ευκταίο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.
Μπορεί ένας από τους μεγάλους στόχους του Σιουμάν, δηλαδή η αποτροπή πολέμου μεταξύ χωρών της Ευρώπης, να έχει επιτύχει, αλλά η αυλή της Ευρώπης φλέγεται στην Ουκρανία, όπως έγινε και με την πρώην Γιουγκοσλαβία, με την Ενωμένη Ευρώπη να αδυνατεί να ελέγξει το πολεμικό κλίμα.
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση απέχουν ακόμα από το γίνουν πραγματικότητα, υπάρχουν κράτη – μέλη δύο ταχυτήτων, άρα και λαοί δύο ταχυτήτων και οι λαοί της Ευρώπης δεν αισθάνονται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι στο πλευρό τους.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλα τα προβλήματα της, αποτελεί ένα παγκόσμιο πυλώνα δημοκρατίας, σταθερότητας και συνεργασίας. Και για την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος από το 2004, αποτελεί σπουδαιότατο πεδίο διεκδίκησης των δικαίων της.
Γι’ αυτό, βασικός πυλώνας της πολιτικής της ΕΔΕΚ είναι ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκλείει πρωτογενές δίκαιο και μόνιμες παρεκκλίσεις και να εφαρμόζει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Μαΐου 2025