Εισήγηση για αναβολή συζήτησης πρότασης νόμου και κυβερνητικού νομοσχεδίου
Τετάρτη 12.07.2023
Τετάρτη 12.07.2023, από Γραφείο Τύπου

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τις εκποιήσεις.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ χαιρετίζει την κοινή δήλωση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, καθώς και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για το ίδιο θέμα.

Η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του χρόνιου σοβαρού προβλήματος των εκποιήσεων, πρέπει να αποτελέσει ύψιστη πολιτική προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση του.

Η ΕΔΕΚ, πιστή στη διαχρονική της θέση, ότι πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση του θέματος, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών και τη διασφάλιση της οικονομικής και  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαγιγνώσκοντας ότι η πίεση του χρόνου πιθανόν να επιφέρει  αρνητικά αποτελέσματα, εισηγείται όπως αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή και της πρότασης νόμου των κομμάτων και του κυβερνητικού νομοσχεδίου και με βάση αυτά τα δύο κείμενα και άλλες προτάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, να αναλωθούμε όλοι, κυβέρνηση και κόμματα, σε μια εποικοδομητική διαβούλευση, που θα αποφέρει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες και για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Ο χρόνος που μας δίδεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με δεδομένη και την απόφαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος να αναστείλει τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας, είναι αρκετός, για να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες μας για τη διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, που θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας κοινωνικής αναταραχής λόγω εκποιήσεων ή και μιας οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα και στην κυβέρνηση να αποδεχθούν την εισήγηση του.

Εάν όλοι θέλουμε την προστασία των δανειοληπτών και της οικονομίας, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  

                                                                                                            

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2023

Ανακοινώσεις