5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία με κριτήριο το εμβαδόν και όχι την αξία της κατοικίας
Δευτέρα 08.05.2023
Δευτέρα 08.05.2023, από Γραφείο Τύπου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη σε δηλώσεις για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, επεξηγώντας την πρόταση της ΕΔΕΚ.

«Για τα κυπριακά δεδομένα, η απόκτηση κατοικίας από νεαρά και ζευγάρια αποτελεί μέτρο ύψιστης κοινωνικής πολιτικής, για αυτό στις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα γίνουν για τον καθορισμό του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, πρέπει το κοινωνικό μέτρο να είναι κυρίαρχο. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι η μόνη σωστή ρύθμιση του ζητήματος είναι ο καθορισμός του ΦΠΑ στο 5% να ισχύει με το εμβαδόν του ακινήτου και όχι και σε συνδυασμό με την αξία, γιατί η προσθήκη της αξίας θα οδηγήσει, λόγω των γεγονότων που υπάρχουν και είναι πάρα πολύ καλά γνωστά, σε σοβαρές κοινωνικές ανισότητες με τεράστιες επιπτώσεις και στο επίπεδο των οικογενειών αλλά και στο επίπεδο της κυπριακής οικονομίας. Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η μόνη ορθή λύση είναι αυτή, ο καθορισμός με βάση το εμβαδόν της κατοικίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ύψος των τετραγωνικών μέτρων, που προτείνει η ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Εμείς θεωρούμε ότι η νομοθεσία όπως ήταν μέχρι σήμερα, τα 200 τ.μ. ήταν ιδανική περίπτωση για την Κύπρο. Όμως είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μια μείωση στα 170 τ.μ. και να ισχύει και για τις κατοικίες και για τα διαμερίσματα για να μην υπάρχουν δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις σε βάρος όσων κατοίκων θέλουν να αποκτήσουν στέγη».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε ότι με την πρόταση της ΕΔΕΚ θα διασφαλιστεί και η ποιότητα κατασκευής των κατοικιών. 

«Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η κατοικία να έχει και ποιότητα γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Θα μειωθεί η ποιότητα των κατοικιών θα υπάρχει ανισότητα από περιοχή σε περιοχή και γνωρίζουμε ότι η αξία δεν είναι ίδια. Θα υπάρχει δυσμενής διάκριση ανάμεσα σε αυτόν που θα αγοράζει κατοικία και οικόπεδο και σε αυτόν που έχει ήδη το οικόπεδο του για να κτίσει την κατοικία. Αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα θα είναι τεράστια, πέρα από το γεγονός ότι ίσως θα οδηγήσει και στην ενίσχυση της παραοικονομίας, δεδομένου ότι για να ανταποκρίνονται οι τιμές στο πλαίσιο της νομοθεσίας ενδεχομένως σκόπιμα θα μειώνονται οι τιμές οι οποίες θα δηλώνονται και θα υπάρχει το μαύρο χρήμα το οποίο θα καλύπτει την διαφορά».

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Μαΐου 2023

Ανακοινώσεις