Έχω καταγγείλει στον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ ότι ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ παραπέμπουν στον δημόσιο τομέα δύσκολα περιστατικά
Πέμπτη 29.12.2022
Πέμπτη 29.12.2022, από Γραφείο Τύπου

Δηλώσεις Προέδρου ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για ΓεΣΥ και Κυπριακό κατά την κοπή της Βασιλόπιτας της ΕΔΕΚ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιττας από τον Πρόεδρο και την ηγεσία της ΕΔΕΚ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

Να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Όπως βλέπετε είναι μια λιτή εκδήλωση που αφορά κυρίως το προσωπικό και την ηγεσία του κόμματος που γίνεται με αφορμή τα Χριστούγεννα και τον νέο χρόνο. Με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι περάσαμε μια δύσκολη χρονιά χωρίς να αμφισβητούμε και χωρίς να αναιρούμε και να διαγράφουμε τα όσα θετικά υπήρξαν. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σοβαρές και τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που είχαν κυρίως η παράταση της πανδημίας αλλά και η ουκρανική κρίση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.

Είναι για αυτό τον λόγο που ως ΕΔΕΚ παλέψαμε, δώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε αυτούς τους συμπατριώτες μας. Κάποιες από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν, κάποιες όχι γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια.

Το δεύτερο όπως ο κάθε ένας έχει αντιληφθεί, διάγουμε πάλι μίαν πολύ επικίνδυνη περίοδο, λόγω των ασύμμετρων απειλών που δέχεται η πατρίδα μας από την κατοχική δύναμη και μάλιστα οι προκλήσεις είναι συνεχόμενες και συστηματικές με αποκορύφωμα την προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος αλλά και την ίδια στιγμή κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ του εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πάρα πολύ σημαντικό την επόμενη χρονιά να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας με ενότητα, με εποικοδομητική συνέργεια να προσπαθήσουμε όσο το δυνατό με θετικές παρεμβάσεις να συμβάλουμε στο να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας του πιο ισχυρού διαπραγματευτικού όπλου που έχουμε για την επίλυση του κυπριακού αλλά και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια και στην βάση αυτής της λογικής που το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη για να μπορέσει η ΕΔΕΚ με αυξημένες πιθανότητες να συμμετέχει σε μια νέα κυβέρνηση και να μπορέσει να προσδώσει στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης μια ανθρωποκεντρική μορφή στα θέματα της κοινωνικής και της οικονομικής πολιτικής και κυρίως να δώσει την πραγματική διάσταση που χρειαζόμαστε όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού. Στην βάση όχι μιας λύσης που θα νομιμοποιεί την διχοτόμηση αλλά μιας λύσης που θα μας οδηγήσει στο ένα κράτος, ένα λαό, μία κυριαρχία.  Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Γιατί μόνο μέσα από αυτές τις διαδικασίες μπορούμε να κατοχυρώσουμε πλήρως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι μαζί προσδοκούμε σε ένα καλύτερο 2023.
 
Όμως με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω και κάτι πάρα πολύ σημαντικό που αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Τον τομέα της υγείας. Έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, όποτε συναντήσουν ή σχεδόν όποτε συναντήσουν δύσκολα περιστατικά, τα παραπέμπουν στον δημόσιο τομέα και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να προχωρήσουν στην θεραπεία αυτών των ασθενών με ότι αυτό συνεπάγεται. Ήδη έχω προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες, σε ενημέρωση, τόσο στον Υπουργό Υγείας όσο και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ. Το θέμα είναι ξεκάθαρο.

Η ΕΔΕΚ είναι το κόμμα που πάλεψε για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αλλά όχι για την εφαρμογή ενός διαστρεβλωμένου σχεδίου Υγείας για το φαγοπότι κάποιων αλλά και την ίδια στιγμή της υποβάθμισης της ποιότητας περίθαλψης προς τους πολίτες. Εμείς αγωνιζόμαστε για να έχουμε ένα σχέδιο Υγείας το οποίο να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους. Αλλά επίσης, όπως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αποδείξει, ο δημόσιος τομέας είναι ο ισχυρός τομέας για την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης.

Γι’ αυτό θα κάνουμε το κάθε τι δυνατό για να αναβαθμιστεί ο δημόσιος τομέας. Και την ίδια στιγμή δεν μπορεί να συνεχίσει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα με πλέον ευεργετικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημόσιου τομέα την στιγμή που αυτός ο τομέας είναι που αναλαμβάνει τα δύσκολα περιστατικά στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας.

Γι’ αυτό ακριβώς όσοι έχουν την ευθύνη θα πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε έστω κι’ αν είμαστε υπό κατηγορία να αγωνιζόμαστε για ένα ποιοτικό σχέδιο υγείας που να προσφέρει ποιοτική περίθαλψης τους πολίτες, όπως αυτοί την έχουν οραματιστεί. Τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη δεν είναι για να γίνονται διασπάθιση με ευνοϊκές μεταχειρίσεις. Είναι για να αξιοποιούνται για την αναβάθμιση της προσφερόμενης περίθαλψης.

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία και πάνω απ’ όλα αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Να είστε καλά. Συνεχίζουμε.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις