Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τετάρτη 16.11.2022
Τετάρτη 16.11.2022, από Γραφείο Τύπου

Η αντίδραση του ελληνικού λαού εναντίον της στρατιωτικής χούντας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που κατέλυσαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, κορυφώθηκε με την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Η άρρηκτη διασύνδεση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 με την Κύπρο και την ΕΔΕΚ οφείλεται τόσο στο ότι ο Ελληνικός λαός και η Κύπρος έχουν υποστεί τις συνέπειες του χουντικού καθεστώτος, όσο και στην δράση των κυπρίων φοιτητών, στελεχών και οπαδών της ΕΔΕΚ που ενεπλάκησαν ενεργά στην εξέγερση.
 
Παρόλο που η εξέγερση δεν οδήγησε στον τερματισμό της δικτατορίας, απεκάλυψε το ειδεχθές πρόσωπο του φασισμού, την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική συμπεριφορά των χουντικών.

Η ΕΔΕΚ ήταν η μόνη κυπριακή κομματική δύναμη που στήριξε υλικά και ηθικά τους Έλληνες αντιστασιακούς κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Μέχρι σήμερα, παραμένει πιστή στον αγώνα κατά του φασισμού, διεκδικώντας μία δημοκρατική, μη ρατσιστική λύση του κυπριακού που θα διασφαλίζει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2022
 
 

Ανακοινώσεις