Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του FORUM Νέων Επιστημόνων
Σάββατο 05.11.2022
Σάββατο 05.11.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του FORUM Νέων Επιστημόνων όπου αποφασίστηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη και ο καταρτισμός μεταβατικού συμβουλίου μέχρι τον ορισμό της εκλογικής διαδικασίας για τον σχηματισμό του Διοικητικού Συμβουλίου.

Την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ανάμεσα στους ομιλητές υπήρξαν νέοι επιστήμονες όπου ο κάθε ένας ανέπτυξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ενώ την ίδια στιγμή προτάθηκαν διάφορες λύσεις.

Ανάμεσα στα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν η εργοδότηση των νέων και οι απολαβές τους οι οποίες δεν είναι ανάλογες των προσόντων τους, η δυσκολία στην εξεύρεση στέγης και η μη επαρκής στήριξη στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων ήταν η ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από δράσεις που θα λάβει το FORUM Νέων Επιστημόνων.

Η Ιδρυτική Διακήρυξη του FORUM Νέων Επιστημόνων είναι η ακόλουθη:

Τα τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, οι δυσμενείς παγκόσμιες συνθήκες, οι σκληρές πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν για τη νέα γενιά και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, η ανεργία που έχει σκαρφαλώσει σε πολύ ψηλά επίπεδα και οδηγεί μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων στον δρόμο της μετανάστευσης, καθιστούν όσο ποτέ αναγκαία την ενεργό εμπλοκή κάθε νέου επιστήμονα, στην αναζήτηση λύσεων, στην παραγωγή πολιτικών και στην παρουσίαση προτάσεων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, προχωρούμε σήμερα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στην ίδρυση του FORUM Νέων Επιστημόνων με έδρα τη Λευκωσία. Το Forum Νέων Επιστημόνων, είναι μια καθαρά επιστημονική,  μη κερδοσκοπικής οργάνωση που αποβλέπει κατά κύριο λόγο:

Α) Στην αποτελεσματική ενεργοποίηση των νέων Επιστημόνων που πρόσκεινται στον ευρύτερο σοσιαλιστικό δημοκρατικό χώρο και στην ουσιαστική αξιοποίηση της επιστημοσύνης και τεχνογνωσίας τους.

Β) Στη διαμόρφωση επικοδομητικών πολιτικών σε σχέση με τα ουσιώδη θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία και τους πολίτες οι οποίες να βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα και να στηρίζονται με τεκμηριωμένα επιστημονικά επιχειρήματα.

Οι στόχοι της οργάνωσης θα  υλοποιούνται μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις άρθρων, βιβλίων και ερευνών, οργάνωση προγραμμάτων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανταλλαγής,  καθώς και μέσα από τη συνεργασία της με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ και συγγενείς προς τον σκοπό αυτό φορείς.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2022
Ανακοινώσεις