Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει τις υποδείξεις της ΕΔΕΚ για παραβίαση της νομοθεσίας και θέτει φραγμό στην προσπάθεια εισαγωγής του πολυασφαλιστικού συστήματος
Πέμπτη 03.11.2022
Πέμπτη 03.11.2022, από Γραφείο Τύπου

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα συνέχισης προσφοράς υπηρεσιών από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια ιδιωτικά που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ και να καλύπτονται οι αμοιβές τους από το ΟΑΥ, στην ουσία θέτει φραγμό στην προσπάθεια κάποιων, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΥ, για την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος από την πίσω πόρτα και κυρίως παραβίασης της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ για μονοασφαλιστικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή όμως δικαιώνει την ΕΔΕΚ που από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει ότι το μνημόνιο το οποίο υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, είχε πρόνοιες οι οποίες ήταν αντίθετες με την κείμενη νομοθεσία, παραβίαζαν δηλαδή την υφιστάμενη νομοθεσία.

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και από την γνωμάτευση την νομικής υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2021 η οποία έγινε μετά το γνωστό αίτημα της ΕΔΕΚ για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς, να περιληφθεί ως πρόνοια και πρόταση η συγκεκριμένη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας.
Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι άμεσα αυτή την στιγμή επιβάλλεται από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών και των κρατικών, αλλά και του ΟΑΥ, να προχωρήσουν στην πλήρη εναρμόνιση με την κείμενη νομοθεσία. 

Και πραγματικά είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου  όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και όπως θέλουν να την παρουσιάζουμε, από το 2015 τον Σεπτέμβριο η νομική υπηρεσία να υποδεικνύει  το παράνομο της συγκεκριμένης σύμβασης του μνημονίου και όμως κανένας να μην ενδιαφέρεται για την  άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί που είναι στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, πρέπει να φύγουν άμεσα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Ακριβώς. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και την ίδια στιγμή όπως πολλές φορές υποδείξαμε να δημιουργούμε και ασθενείς δύο ταχυτήτων, τους ευνοούμενους που θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση και μάλιστα πολλές φορές  και εκτός του μονοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τους εντός του ΓεΣΥ ασθενείς που ουσιαστικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να περιμένουν και ένα και δύο και τρεις μήνες μέχρι που να τύχουν της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης και περίθαλψης».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2022
 

Ανακοινώσεις