Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το ΦΠΑ στις κατοικίες καταργούν την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες και δημιουργούν τεράστιες περιπλοκές
Δευτέρα 05.09.2022
Δευτέρα 05.09.2022, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για το ΦΠΑ στις κατοικίες

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αλλαγή υπολογισμού του ΦΠ Α στις κατοικίες όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το όποιο πρόβλημα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει τεράστιες περιπλοκές.

Συγκεκριμένα, θα καταργήσει την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες και αυτοί που περισσότερο θα αδικηθούν είναι οι νέες οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι κάτοικοι των αγροτικών, των ημιορεινών και των ορεινών περιοχών της πατρίδας μας, μέσα από την μείωση του συντελεστή δόμησης το οποίο θα επιβάλλεται το επιλεγμένο ΦΠΑ.  
 
Την ίδια στιγμή δεν υπολογίζει τις ανεξέλεγκτες, ενδεχομένως λόγω διεθνών καταστάσεων, αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συστηματικές αναθεωρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.  
 
Τέλος, είναι προφανές ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην ουσία σε περαιτέρω ενίσχυση της παραοικονομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, ως απώλεια εσόδων προς το κράτος, αλλά και την ίδια στιγμή μείωση της κοινωνικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας.  
 
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δηλώνουμε με υπευθυνότητα ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε.  

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 5 Σεπτεμβρίου 2022
 
 

Ανακοινώσεις