«Κάθε νέος και Λοΐζου»
Παρασκευή 26.08.2022
Παρασκευή 26.08.2022, από Γραφείο Τύπου

Σαρανταοχτώ χρόνια μετά από την άνανδρη δολοφονία του 30χρονου ήρωα ποιητή Δώρου Λοΐζου, επιβάλλουν απότιση φόρου τιμής αλλά και ανάδειξη των όσων διδάσκει η θυσία του.

Ο Δώρος Λοΐζου δολοφονήθηκε το πρωινό της 30ης Αυγούστου του 1974, καθώς συνόδευε τον Βάσο Λυσσαρίδη κατά τη μετάβασή του στα γραφεία της ΕΔΕΚ στο κέντρο της Λευκωσίας. Την ώρα που το αυτοκίνητό τους διέρχετο από τη γέφυρα της οδού Κάννιγκος (σήμερα οδός Δώρου Λοΐζου), δέχτηκαν τα πυρά οπλοφόρων της ΕΟΚΑ Β΄. Τα πυρά των δολοφόνων δεν βρήκαν τον Βάσο Λυσσαρίδη, που ήταν ο κύριος τους στόχος, αλλά τραυμάτισαν θανάσιμα τον Δώρο Λοΐζου. Έκτοτε οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Την μέρα της δολοφονίας του, ο κόσμος κρατούσε πλακάτ που έγραφαν «Κάθε νέος και Λοΐζου».  Αυτό εμπερικλείει το μεγαλείο της θυσίας του ήρωα ποιητή το οποίο το Κ.Σ. ΕΔΕΚ συνεχίζει άοκνα:  Ο αγώνας για ελευθερία ακόμα κι αν αυτός είναι άνισος, η πάλη για δημοκρατία, η αντίσταση στην κατοχή και στην προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής νομιμότητα.

Η ΕΔΕΚ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα ποιητή Δώρο Λοΐζου. Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 στις 8.00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία (στην Αρχιεπισκοπή)  θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει η Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Όσοι τιμούν την μνήμη του ήρωα καλούνται να παραστούν.  

«Πάντως
Εμείς θα τους αντισταθούμε
Όποιοι και να ‘ναι…
Όσο δυνατοί και να ‘ναι».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 26 Αυγούστου 2022

Ανακοινώσεις