Αντικειμενική αξία ακινήτου, ισόποση κατανομή ποσού στους εγγυητές, το “memo” να είναι ίσης αξίας με το οφειλόμενο ποσό, σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου και δεσμευτικές οι εισηγήσεις Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
Δευτέρα 04.07.2022
Δευτέρα 04.07.2022, από Γραφείο Τύπου

Αναφορικά με τη συνέχιση της συζήτησης για τα δυο νομοσχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τους περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων και το περί ακίνητης Ιδιοκτησίας, δια κατοχή, εγγραφή και εκτίμηση, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ως ΕΔΕΚ έχουμε θέσει σειρά σημαντικών ζητημάτων τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε πραγματικά ο δανειολήπτης να έχει ρόλο και λόγο σε οποιαδήποτε περίπτωση προκύπτει ουσιαστική διαφορά με το Πιστωτικό Ίδρυμα ή Εταιρείας Εξαγοράς Πιστώσεων. Συγκεκριμένα, ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι:
1. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με βάση ποια εκτίμηση θα καθορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εκτίμηση από το Κτηματολόγιο, άλλη εκτίμηση από την Τράπεζα και άλλη εκτίμηση από τους ανεξάρτητους εκτιμητές.
2. Το ποσό του δανείου δεν μπορεί να το επιβαρύνεται μόνο ένας εκ των εγγυητών σε περίπτωση που ο πρωτοφειλέτης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Το ποσό αυτό θα πρέπει να κατανέμεται ισόποσα και αλληλέγγυα σε όλους τους εγγυητές.
3. Η δέσμευση σε περιουσιακά στοιχεία του πρωτοφειλέτη ή των εγγυητών, γνωστή ως “memo” θα πρέπει να μπαίνει σε ίσης αξίας με το οφειλόμενο ποσό και όχι στο σύνολο της αξίας των υποθηκευμένων ή όχι ακινήτων. Εδώ δυστυχώς, οι τράπεζες εκβιαστικά για πολύ χαμηλά οφειλόμενα ποσά, δεσμεύουν υπερπολλαπλάσιας αξίας ακίνητα, εγκλωβίζοντας πολλές φορές τους ιδιοκτήτες να μπορούν να βρουν άλλες διεξόδους ρύθμισης των δανειακών τους υποχρεώσεων.
4. Επιτέλους, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για την εκδίκαση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φάνηκε ασυνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της για τη σύσταση του ειδικού Δικαστηρίου, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αυτούς που θέλει να προστατεύσει είναι μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες
5. Τέλος, θεωρούμε ως ΕΔΕΚ ότι οι αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλες τις πλευρές, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πέραν τούτου, αυτό το οποίο θεωρούμε σκάνδαλο, είναι ότι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων λειτουργούν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια, προχωρούν στην εξαγορά περιουσιών αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ.
Για του λόγου το αληθές σας καταθέτω τις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένης εταιρείας τις οποίες έχει αποστείλει στον Έφορο Εταιρειών οι οποίες ξεκάθαρα παρουσιάζουν ότι με μετοχικό κεφάλαιο ένός εκατομμυρίου αγοράζουν σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου περιουσία.
Επιτέλους, θα πρέπει να μας απαντήσουν οι κυβερνώντες αν ξέρουν ποιοι είναι πίσω από όλα αυτά τα επενδυτικά ταμεία και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Μήπως κρύβονται κάποια πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία είναι αυτά που κάνουν πλάτες στο χρηματοπιστωτικό κατεστημένο;

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2022

Ανακοινώσεις