Καταγραφή συγκλίσεων και αποκλίσεων σε τομείς κυβερνητικής πολιτικής
Πέμπτη 30.06.2022
Πέμπτη 30.06.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της ηγεσίας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ μαζί με τον Υποψήφιο για την Προεδρία Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεργάτες του. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη και τους συνεργάτες του για αυτή την συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα που ανταλλάξαμε ουσιαστικά σε βάθος απόψεις γύρω από μια ενδεχόμενη συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Όπως ήταν φυσικό ακούσαμε από τον κύριο Χριστοδουλίδη τους βασικούς στόχους της δικής του πολιτικής σε περίπτωση που θα υποστηριχθεί από την ΕΔΕΚ και σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Θέσαμε από την πλευρά μας τα δικά μας ερωτήματα ούτως ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες απαντήσεις για να μπορούμε ως κόμμα πιά να προχωρήσουμε να ολοκληρώσουμε τις επαφές τις οποίες έχουμε προγραμματίσει και στις 13 Ιουλίου στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος να μπορέσουμε να καταθέσουμε όλες τις απόψεις, όλες τις εισηγήσεις για να έχουμε μια τελική και οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την στάση την οποία η ΕΔΕΚ θα τηρήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Πρέπει να πω ότι ο κύριος Χριστοδουλίδης ήταν αρκετά αναλυτικός πάνω στα θέματα τα οποία έθιξε και ως εκ τούτου όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν στην τελική μας την απόφαση».

Ακολούθως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε:
 
«Να ευχαριστήσω με την σειρά μου για την πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο και την ηγεσία της ΕΔΕΚ, κατά την διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πολύ συγκεκριμένες θέσεις, προσεγγίσεις επί θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία είτε αυτά αφορούν θέματα παιδείας, υγείας, το μεταναστευτικό φυσικά την οικονομία και την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το κυπριακό κ.ά.
 
Απάντησα σε αρκετές ερωτήσεις. Ευελπιστώ αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, οι όποιες διαδικασίες ακολουθηθούν αντιλαμβάνεστε ότι είναι απόλυτα σεβαστές. Από τη δική μου πλευρά εκείνο που μπορώ να πω και δημόσια να αναφέρω είναι η επιθυμία να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος για να διερευνηθούν οι προοπτικές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη σχετικά με το εάν διάβασε την ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου που απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ και στην οποία έκανε αναφορά στο Κρανς Μοντανά και σε μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, ο Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε:
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου. Αλλά η ομιλία, θεωρώ, η αναφορά είναι πολύ συγκεκριμένη. Η αναφορά λέει στήριξαν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται το σχόλιο σας. Αλλά θέλω να πω κάτι γενικότερο για το Κυπριακό και όσα λέγονται. Ξέρετε αυτή την προσέγγιση είχα ξεκάθαρα και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Εξωτερικών και είναι κάτι που πιστεύω και σήμερα απόλυτα. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Θεωρώ ότι ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού, και αυτή είναι η επιθυμία της πλειοψηφίας του Κυπριακού Λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι εκεί δεδομένη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι η ΕΔΕΚ έχει καταστατική απόφαση που είναι κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πώς αυτό επηρεάζει την ενδεχόμενη συνεργασία ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε:
«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της ΕΔΕΚ. Σίγουρα ήταν ένα θέμα που συζητήσαμε, όπως συζητήσαμε και πολλά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, παρουσιάζοντας τις προσεγγίσεις μου, τις απόψεις μου και ακούγοντας τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της ΕΔΕΚ. Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί. Μια ενδεχόμενη συνεργασία, που επαναλαμβάνω, όποια απόφαση ληφθεί θα είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρώ ότι θα έχει και συγκλίσεις, θα έχει και κοινές προσεγγίσεις, θα έχει και ενδεχόμενες διαφωνίες. Μια ενδεχόμενη συνεργασία δεν αναιρεί ούτε την αυτονομία της ΕΔΕΚ και οποιουδήποτε άλλου κόμματος – θέλω να είμαι ξεκάθαρος – ούτε την αυτονομία τη δική μου, της ανεξάρτητης δικής μου υποψηφιότητας. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Είναι προφανές ότι στο επίπεδο μιας συνεργασίας δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων για όλα τα ζητήματα. Γι’ αυτό από την πλευρά της ΕΔΕΚ από την αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι διερευνητικού χαρακτήρα συναντήσεις αποσκοπούν στο να μπορέσουμε να καθορίσουμε με σαφήνεια σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού, ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες είναι οι αποκλίσεις, έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα του κόμματος να έχουν μια καθαρή, μια ορθολογική εικόνα ενώπιον τους, για να μπορούν να πάρουν την απόφαση τους. Από εκεί και πέρα, εάν εκτιμούμε, ότι σε διάφορα ζητήματα, υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από τη διαβούλευση, σε θέματα που υπάρχουν αποκλίσεις, να υπάρξουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, για να υπάρξει ενδεχομένως μια κοινή γραμμή, αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουμε και θα το δούμε. Ούτε εκβιαστικά θα αποδεχθούμε τις θέσεις του οποιουδήποτε, ούτε εκβιαστικά θα επιμένουμε να επιβάλουμε τις θέσεις μας με τον όποιον θα συνεργαστούμε. Οι θέσεις μας είναι εκεί. Είναι καθαρές, είναι τεκμηριωμένες. Αλλά, επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά: Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων για όλα τα ζητήματα. Δεν υπάρχει ολοκλήρωση των διαδικασιών. Θα υπάρξουν και με άλλους υποψήφιους συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Αυτά όλα θα ολοκληρωθούν πριν τις 13 Ιουλίου, ούτως ώστε τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, το συνέδριο, να βρίσκεται μπροστά, όπως έχω πει, σε συγκριμένες προτάσεις, με καθαρή εικόνα, για να πάρει τις αποφάσεις του». 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Χριστοδουλίδη που τον κάνουν να υπερέχει του κ. Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
  
«Ως Πρόεδρος του κόμματος δεν πρόκειται να εκφράσω καμία άποψη όπως έπραξα μέχρι σήμερα δημόσια. Εγώ θα σεβαστώ την άποψη την οποία θα υιοθετήσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, είτε συμφωνώ με αυτή, είτε διαφωνώ, εγώ θα την υπερασπιστώ με το ίδιο πάθος για την υλοποίηση της. Ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ πρόωρο αυτή την στιγμή να εκφράσω οποιεσδήποτε επιπλέον απόψεις».  
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι εάν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα καταθέσει την άποψη του ενώπιων των μελών, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
  
«Το εάν θα κατατεθεί η άποψή μου, όχι. Εάν θα κατατεθεί θα είναι ενδεχομένως άποψη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Όχι του Προέδρου. Γι’ αυτό βλέπετε ότι προσεκτικά και συστηματικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέφυγα να έχω οποιεσδήποτε προσωπικές άμεσες ή έμμεσες τοποθετήσεις όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές και όχι μόνο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή συνέχεια».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 30 Ιουνίου 2022
 
 
 
 

Ανακοινώσεις