Με την πρόταση κατοχυρώσουμε το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν
Πέμπτη 19.05.2022
Πέμπτη 19.05.2022, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την πρόταση νόμου για συνταγογράφηση – ΓεΣΥ

 

Μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Άμυνας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε:

«Με την συγκεκριμένη πρόταση ως ΕΔΕΚ, επιχειρούμε να κατοχυρώσουμε το αναφαίρετο δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υπηρεσίες που επιθυμούν από το Γενικό Σχέδιο Υγείας από τη στιγμή που είναι εισφορείς. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι βοηθούμε τους ασθενείς  οι οποίοι προέρχονται από τα χαμηλά εισοδήματα της πατρίδας μας οι οποίοι πάρα πολλές φορές λόγω της σοβαρότητας  προβλημάτων  υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, είτε πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, λόγω της μεγάλη καθυστέρησης που υπάρχει σε αρκετές ειδικότητες για  να έχουν ραντεβού με τον ειδικό γιατρό, υποχρεώνονται ουσιαστικά  για να εξασφαλίσουν ποιότητα στην υγεία τους  και να προλάβουν τα χειρότερα,  να επισκέπτονται και γιατρούς οι οποίοι να είναι  εκτός του συστήματος υγείας. Και αυτό για να μπορούν να δώσουν άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι φανερό ότι εκτός από την  αμοιβή του γιατρού είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και ένα πολύ μεγάλο ποσό για φάρμακα, κλινικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις.  Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες αντιλαμβάνεστε ότι ένας χαμηλόμισθος, ένας πολύτεκνος, ένας χαμηλοσυνταξιούχος, αδυνατεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα πολλές φορές η ποιότητα  της υγείας του να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο.


Αυτά όλα τα οποία κάποιοι επικαλούνται, στην ουσία είναι έωλα επιχειρήματα. Διότι ούτε επιβαρύνεται το σύστημα, αντίθετα διευκολύνεται το σύστημα, προσφέρουμε καλύτερη περίθαλψη και ποιότητα υγείας στους πολίτες και επίσης βοηθούμε στην αποσυμφόρηση των μεγάλων λιστών αναμονής οι οποίες σήμερα υπάρχουν σε ορισμένες ειδικότητες. 
Εξάλλου πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το σύστημα  δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο στην Κύπρο  που επιχειρούμε να εφαρμόσουμε. Ισχύει  και εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.  Όπως είναι η Ελλάδα, με έναν διαφορετικό τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως θα βρούμε και σε άλλες χώρες αν ψάξουμε.


Πραγματικά για εμάς είναι αδικαιολόγητη η στάση κάποιων να πολεμούν αυτή την πρόταση  τη στιγμή που είναι μία πρόταση που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους ασθενείς. Και κυρίως  όπως τόνισα, αυτούς τους ασθενείς που προέρχονται από τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις της πατρίδας μας. Γιατί αυτοί που έχουν οικονομική ευμάρεια  έχουν την δυνατότητα και την ικανότητα να  πληρώσουν από μόνοι τους τα όποια έξοδα  ή να τα καλύψει η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένοι. Άρα αυτούς που προστατεύουμε είναι αυτούς τους συμπατριώτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν υψηλή ποιότητα περίθαλψης και άμεση περίθαλψη εκεί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι  το Ακέλ μιλά για κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, ο Προέδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
«Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφέροντος. Ζήτησα μάλιστα να δοθεί και ποιος είναι ο κατάλογος  των δερματολογικών φαρμάκων γıα να διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των φαρμάκων  είναι  μικρότερος των δέκα. Και μάλιστα είναι φάρμακα που είναι πάρα πολύ φτηνά. Δεν υπάρχει. Αυτά είναι απλά δικαιολογίες. Αφού είναι τόσο ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα έθεσα δύο ζητήματα.  Να μας πουν πόσοι από τα μέλη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας που είναι  διαφόρων επαγγελμάτων, οικονομολόγοι, δικηγόροι, δήλωσαν ποτέ σύγκρουση  συμφέροντος για θέματα που συζητήθηκαν ή για νομοθεσίες που ψηφίστηκαν ή για προτάσεις που το ίδιο το κόμμα τους έχει καταθέσει.
Και το δεύτερο το οποίο θεωρώ ότι είναι  πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν μιλήσει για συγκεκριμένες παρανομίες οι οποίες  έγιναν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί  από τη νομική υπηρεσία και αφορούν μη συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ γιατρούς, οι οποίοι  προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός του ΓεΣΥ και πληρώνονται για  τις υπηρεσίες που προσφέρουν καθώς καλύπτονται και τα φάρμακα και οι εργαστηριακές εξετάσεις που γράφουν. Γιατί στην μια περίπτωση αυτό δεν είναι παράνομο  και στην άλλη περίπτωση είναι παράνομο;
Όπως επίσης δεν τους έχω  ακούσει να διαμαρτυρηθούν για το ότι υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια  που είχαν πτέρυγα εντός του ΓεΣΥ  και πτέρυγα  εκτός ΓεΣΥ που αποτελεί σύστημα πολυασφαλιστικό. Ούτε εκεί δεν έχουν διαμαρτυρηθεί και έχει επιβεβαιωθεί και από τη νομική υπηρεσία.


Γιατί δεν διαμαρτύρονται  για το ότι θα έπρεπε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ  από την 1η Ιουνίου του 2020 να είχαν εντάξει και τα τμήματα πρώτων βοηθειών τους. Με εξαίρεση ένα  ιδιωτικό νοσηλευτήριο τα υπόλοιπα δεν το έχουν εντάξει. Εδώ γιατί δεν διαμαρτύρονται; Γιατί δεν έχουν προβλήματα με τις παράφορες και εμφανείς  παρανομίες και παρατυπίες που  έχουν  γίνει μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του συστήματος, αλλά έχουν πρόβλημα για μία πρόταση που προσπαθεί να βοηθήσει συμπατριώτες μας αναξιοπαθούντες για να έχουν άμεση και γρήγορη σε ψηλή ποιότητας ιατρική περίθαλψη και υποβοήθηση. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουν.


Και επειδή λέγονται πάρα πολλά για το ποιοι ενδεχομένως είναι αυτοί που υποστηρίζουν το ΓεΣΥ. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Το  ΓεΣΥ, αν υπάρχει σήμερα είναι γιατί αγωνίστηκαν δύο πολιτικοί: Ο Βάσος Λυσσαρίδης από το 1968 και ο Μαρίνος Σιζόπουλος από το 2015 με τις επιστολές που έστειλε στον ΠτΔ και με τον διάλογο που είχα με τον ΠτΔ.
Όμως κάποιοι για να μην παινεύονται και να περηφανεύονται, έχω ζητήσει σήμερα  επίσημα να κατατεθούν στην Βουλή δύο επιστολές: Η 1η επιστολή αυτή που στάλθηκε στον ΟΑΥ το 2011 για να υπάρξει αναστολή του ανταγωνιστικού διαγωνισμού για την μηχανογράφηση  λόγω παγοποίησης εφαρμογής του ΓεΣΥ και την επιστολή την οποία έστειλε στο Υπουργείο Υγείας ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΥ για τους λόγους της παραίτησής του. Απλά και μόνο για να γνωρίζουμε. Επειδή κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι απωλέσαμε την μνήμη μας. Η μνήμη μας είναι εκεί σταθερή  και γνωρίζουμε αυτά τα γεγονότα  και μιλούμε πάντα στη βάση στοιχείων και ντοκουμέντων. Ποτέ εκ του προχείρου και ποτέ θεωρητικά. Τους προκαλώ με την καλή έννοια να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 19 Μαΐου 2022

Ανακοινώσεις