Ομιλία του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Δρα Μαρίνου Σιζόπουλου στο εκκλησιαστικό Μνημόσυνο του ήρωα ΔΩΡΟΥ ΛΟΙΖΟΥ Λευκωσία, 29.8.2021
Κυριακή 29.08.2021
Κυριακή 29.08.2021, από Γραφείο Τύπου

Σε στιγμές καθοριστικές για το μέλλον της  πατρίδας και του ελληνισμού, σε στιγμές ασύμμετρων κινδύνων σε βάρος της πατρίδας-μας λόγω του τουρκικού επεκτατισμού, η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης του λαού-μας.
 
Η απόδοση φόρου τιμής στον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον κορυφαίο μάρτυρα της δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου συστηματικά μεθόδευσαν, το Δώρο Λοίζου,

  • αποτελεί αναβάπτισμα στα αγωνιστικά νάματα μιας ηρωικής γενιάς που σε δύσκολες στιγμές δεν αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, αλλά έδωσε δυναμικά το παρόν-της πληρώνοντας βαρύ τίμημα
  • χαλυβδώνει την πίστη και ενδυναμώνει την πεποίθησή-μας να παραμείνουμε και σήμερα πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των νέων κινδύνων  που ελλοχεύουν για την πατρίδα-μας, ανεξάρτητα από το τίμημα που θα κληθούμε να καταβάλουμε είτε σε προσωπικό, είτε σε κομματικό επίπεδο
     
    Καλότυχοι όσοι με το θάνατό-τους τον καταργούν και περνούν στην αθανασία. Όσοι με το τίμιο αίμα-τους γράφουν ανεξίτηλα την ιστορία και με τη θυσία-τους μετατρέπονται σε φωτεινούς φάρους για να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τις αξίες του θυσιαστηρίου-τους και παραμένουν αθάνατα σύμβολα για μελλοντικούς αγώνες
     
    Όταν οι γνωστοί ΝΑΤΟικοί κύκλοι με συμμάχους τη στρατιωτική χούντα αλλά και γνωστούς πολιτικούς κύκλους των Αθηνών, αξιοποιούσαν κύπριους συνοδοιπόρους για να  υπονομεύσουν  την κρατική-του υπόσταση του Κυπριακού Ελληνισμού, κάποιοι γνωστοί και άγνωστοι μετατράπηκαν σε φύλακα άγγελο της προάσπισης της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της εθνικής επιβίωσης του λαού-μας.
     

Όλοι αυτοί που

  • είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα συνέδραμαν στην επιτυχία της συνομωσίας σε βάρος της πατρίδας-μας, τα αποτελέσματα της οποίας εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα επικίνδυνα όσο ποτέ
  • είτε εξίσωναν την τρομοκρατία με το νόμιμο καθήκον προάσπισης της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας,
  • είτε παρέμειναν επιτήδειοι ουδέτεροι,

θα πρέπει να αισθάνονται ενοχή μπροστά στο μεγαλείο του θυσιαστηρίου του Δώρου και των άλλων μαρτύρων της δημοκρατικής αντίστασης.
 
Και εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές, βρισκόμαστε και φέτος στην 47η επέτειο από τη δολοφονία του Δώρου Λοίζου και του Χρυσήλιου Μαυρομάτη αθώου θύματος, κατά την αποτρόπαιη και προδοτική απόπειρα δολοφονίας του Β. Λυσσαρίδη, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής.
 
Ο Δώρος Λοίζου ήταν

  • ένα απλό παιδί του λαού που ήθελε να διαβεί τη ζωή-του χωρίς τυμπανοκρουσίες και θορύβους, μια υπόσταση απύθμενη κατά τη δική-του έκφραση, που ήθελε να διατηρηθεί αμόλυντη από αναλύσεις, σχόλια και χαρακτηρισμούς
  • ένας συνειδητός επαναστάτης και όχι σ΄ ένας κατά σύμπτωση ήρωας,  που από τα παιδικά-του χρόνια, άνοιγε την καρδιά-του για να περνά ο ήλιος, ο κόσμος, ο Θεός και μεθυσμένος από πολλή αγάπη τραγουδούσε για να κρατήσει άσπιλο και ακέραιο τον προορισμό του ανθρώπου

μια ανήσυχη ψυχή που πήρε από νωρίς τη ζωή πολύ στα σοβαρά, που αναζήτησε με επιμονή το δίκαιο και το σωστό, που έμαθε να δίνει απλόχερα και όχι να παίρνει, που αγάπησε την πατρίδα-του, την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία.
 
Που μοίρασε σαν ψωμί την καρδιά-του
Και δεν κράτησε ούτε ένα ψίχουλο για τον εαυτό-του
 
Ο Δώρος Λοίζου στο σύντομο διάβα-του στην επίγεια ζωή έγραψε τη  δική-του ηρωική ιστορία. Αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο της δημοκρατίας και της αντίστασης
 
Ριψοκίνδυνος, αυθόρμητος, με δυνατό δημοκρατικό φρόνημα, οπαδός  της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας που εκφραζόταν στο πρόσωπο  του νόμιμου προέδρου Αρχ.  Μακαρίου, με άδολο πατριωτισμό, μακριά από προβολείς και δημοσιότητα, αλλά με τόλμη και παλληκαριά μετατράπηκε σε μάρτυρα της  προάσπισης της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Πρόσθεσε το όνομά-του στο μακρύ κατάλογο των ηρώων της δημοκρατικής αντίστασης του λαού-μας.
 
Στα μαθητικά-του χρόνια συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες.
 
Στα φοιτητικά-του εναντιώθηκε στην ελληνική χούντα και απελάθηκε.
 
Όταν το 1972 επέστρεψε από την Αμερική όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές-του, συντάχθηκε με το Σοσιαλιστικό Αντιδικτατορικό και Αντιφασιστικό Κίνημα της Κύπρου. Ενεργό μέλος της ΕΔΕΚ και οργανωτικός γραμματέας της Σ.Ν. ΕΔΕΝ έδωσε τη δική-του μάχη ενάντια στην υπονόμευση της νομιμότητας και αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστικό στέλεχος της αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
 
Την ώρα που οι ορδές του Αττίλα έσπερναν το θάνατο και την καταστροφή, μοιράζοντας με τη βία την πατρίδα-μας στα δυο,
 
Την ώρα που ο Κυπριακός Ελληνισμός εγκαταλείφθηκε μόνος και αβοήθητος
 
Την ώρα που ο Β. Λυσσαρίδης με την ιστορική ομιλία-του στις 15 Αυγούστου στη γνωστή σύσκεψη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών ματαίωνε την εθελούσια παράδοση στην Τουρκία με την απόρριψη του σχεδίου Γκιουνές
 
Την ώρα που η ενότητα και η αποκατάσταση στη συνταγματική νομιμότητα με την επιστροφή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, του Αρχ. Μακαρίου, αποτελούσαν τη μοναδική επιλογή για να αντιμετωπισθεί η καταστροφή, χέρια αδελφικά υποκινούμενα από ξένους κύκλους και συμφέροντα, επεχείρησαν εκείνο το καυτό πρωινό της 30ης Αυγούστου του 1974 να ολοκληρώσουν το έργο της προδοσίας. Το έργο που ξεκίνησε με την παράνομη ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ και την πραγματοποίηση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.
 
Επεχείρησαν να σιγήσουν μια φωνή πατριωτικής και δημοκρατικής ευθύνης, μια φωνή εθνικής αφύπνισης, τη φωνή του Β. Λυσσαρίδη, τη φωνή της ΕΔΕΚ.
Σε αυτή την απόπειρα δεν σίγησε η φωνή του Β. Λυσσαρίδη, δεν δολοφονήθηκαν οι ιδέες, δολοφονήθηκε όμως ο Δ. Λοίζου, ο οποίος έμελλε με το θάνατό-του να επιβεβαιώσει με ένα συγκλονιστικό τρόπο το βιολογικό-του τέλος, όπως ακριβώς προφητικά το προέβλεψε στις νεανικές-του αναζητήσεις.
 
Σε κάποιο από τα ποιήματά-του είχε απευθύνει με αγωνία το ερώτημα
 
Έπρεπε λοιπόν
να ραντίσουμε το αίμα
στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα
να οργώσουμε τα άσπρα χαρτιά με τα νύχια;
Να μην υπάρχει άραγε άλλος τρόπος;
Μόνο ο θάνατος να οδηγεί στη ζωή;
 
Η δολοφονία του Δώρου αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά στίγματα του κυπριακού κράτους. Οι γνωστοί δολοφόνοι του Δώρου και του Χρυσήλιου Μαυρομάτη, όχι μόνο δεν οδηγήθηκαν στην φυλακή, αλλά ούτε κλήθηκαν για ανάκριση. Αντίθετα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια καταστροφής των ενοχοποιητικών στοιχειών, η παροχή προστασίας με πολλούς και διάφορους τρόπους, ακόμα και με τη φυγάδευσή-τους στο εξωτερικό. Δεν δίστασαν ακόμα να δολοφονήσουν μάρτυρα για να αποτρέψουν την κατάθεσή-του.
 
Συναγωνιστή Δώρο, αν και πέρασαν 47 και πλέον χρόνια, οι επισημάνσεις-σου εξακολουθούν να παραμένουν το ίδιο επίκαιρες
 
Οι σημαίες κυματίζουν ανάποδα
Πούναι η πατρίδα;
Πούναι οι ήρωες;
 
Μοιραία αυτή την ώρα η σκέψη επικεντρώνεται

  • στα αίτια και τα αιτιατά της σημερινής κρίσιμης κατάστασης.
  • στα λάθη και τις παραλείψεις που προηγήθηκαν.
  • στο τί πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι διολισθήσεις και να αναστραφεί η αρνητική πορεία που ακολουθείται και η οποία δυστυχώς οδηγεί αναπόφευκτα στη νομιμοποίηση της παρανομίας και θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική, θρησκευτική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.
     

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήσαν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήσαν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους με τη συνδρομή Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και την αξιοποίηση Κυπρίων συνοδοιπόρων.
 
Ο κατακτητής προσπαθεί συστηματικά να εδραιώσει τα δεδομένα της κατοχής και να ολοκληρώσει τους επεκτατικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς-του για προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια. Παράλληλα προσπαθεί άμεσα και έμμεσα να αναβαθμίσει σε κρατική οντότητα το κατοχικό καθεστώς.
 
Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και ο σταδιακός εποικισμός της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και η πρόσκληση επιστροφής Ε/Κυπρίων κατοίκων-της κάτω από τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος, ενέργεια η οποία αποτελεί μορφή αναγνώρισης κρατικής οντότητας στο κατοχικό καθεστώς.
 
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών στο πλαίσιο της άτυπης 5μερούς είναι άκρως απογοητευτικά. Η Τουρκία συνεπικουρούμενη από τους Βρετανούς με την ανοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ επιχείρησε να κατοχυρώσει ως πολιτικό κεκτημένο την κυριαρχική ισότητα. Προστιθέμενο στην πολιτική ισότητα που δυστυχώς έχουμε αποδεχθεί, η επιδιωκόμενη λύση της ΔΔΟ αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας-μας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για πλήρη προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.
 
Όλοι θέλουμε λύση και πολύ περισσότερο η ΕΔΕΚ που αγωνίσθηκε για τη ματαίωση των διχοτομικών σχεδιασμών σε βάρος της πατρίδας-μας.
 
Αγωνιζόμαστε για λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος.
 
Διεκδικούμε λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
 
Διεκδικούμε λύση με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς εγγυήσεις και οποιασδήποτε μορφής επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και πολύ περισσότερο της Τουρκίας.
 
Η διεκδίκηση λύσης στηριγμένης στις παραπάνω αρχές δεν είναι απορριπτισμός όπως κάποιοι επιχειρούν να μας αποδώσουν. Είναι  πατριωτική υπευθυνότητα. Αυτή την υπευθυνότητα η ΕΔΕΚ την επιβεβαίωσε μέχρι σήμερα πολλές φορές, πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Ήταν και θα παραμείνει πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής της υλοποίησης όλων των παραπάνω, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να τη φιμώσουν.
 
Η αναφορά στο παρελθόν δεν αποσκοπεί στην αναμόχλευση παθών, αλλά στον παραδειγματισμό για αποφυγή των ίδιων ή παρόμοιων λαθών.
 
Πολύ περισσότερο σήμερα που οι διάφοροι εντεταλμένοι ή/και αυτόκλητοι μεσολαβητές επιχειρούν με δηκολαβισμούς και παραινέσεις να μας οδηγήσουν σε λύση που θα αναγνωρίζει και θα νομιμοποιεί την κατοχή, που θα απεμπολεί το δικαίωμα της επιστροφής και θα παραγράφει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Όμως παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών-μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
 
Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά-του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.
 
Οφείλουμε να επαναφέρουμε το κυπριακό στη σωστή-του βάση ως θέματος εισβολής και κατοχής. Δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης.
 
Δεν θα επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.
 
Για μας Δώρο αυτός ο αγώνας δεν είναι θέμα υποχρέωσης, είναι θέμα Εθνικής και Ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Όμως παρ΄ όλα αυτά εσύ με τη γαλήνη στα μάτια και το χαμόγελο στα χείλη συνέχισε να ξαγρυπνάς φρουρός στις αυλάδες του κόσμου, με την αλήθεια για όπλο και τους στίχους φυσέκια
 
Και μείς, που πιστέψαμε στα ίδια ιδανικά με σένα, όσο μικροί και λίγοι και νάμαστε θα κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο του αγώνα και της θυσίας-σου. Θα παραμείνουμε πιστοί στην προτροπή-σου και θα αντιστεκόμαστε στους γελοίους, τους σοβαρούς, τους ανατολικούς, τους δυτικούς, τους προτεστάντες, τους καθολικούς, τους δικούς, τους οχτρούς, σ΄ όλους εκείνους που παίρνουν τη ζωή σαν καπρίτσιο της στιγμής και θα συνεχίσουμε λαβωμένοι, ματωμένοι αλλά περήφανοι να διεκδικούμε ψωμί και λευτεριά.
 
Αυτή είναι η μοίρα-μας και θα την ακολουθήσουμε με σύνεση και συνέπεια.
 
Συναγωνιστή Δώρο
Το αίμα-σου ήταν και θα παραμείνει φωτεινός φάρος και καθοδηγητής του αγώνα-μας.
 
Αιώνια θα είναι η μνήμη-σου
 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
29 Αυγούστου 2021, Λευκωσία

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 27.08.2021