Η Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να ενεργήσει για μείωση της τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος
Παρασκευή 27.08.2021
Παρασκευή 27.08.2021, από Γραφείο Τύπου

Η αύξηση στην τιμή του Ηλεκτρικού ρεύματος που παρουσιάζεται στους λογαριασμούς της ΑΗΚ καθιστά ανέφικτη την αποπληρωμή τους για πολλά νοικοκυριά .


Για αυτό ως ΕΔΕΚ εισηγούμαστε όπως η Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου :

  • Κάνει χρήση των προνοιών της νομοθεσίας του 2012 περί καθορισμού Ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις, και να καθορίσει ανώτατη τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος ανά κιλοβατόρα.
  • Αφού δύναται να καθορίσει ανώτατη τιμή πώλησης για αγαθά πρώτης ανάγκης και αφού το Ηλεκτρικό ρεύμα συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία- μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 19% στο 5%  για το Ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Το ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης των καυσίμων και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου


Υπενθυμίζουμε και την πρόταση της ΕΔΕΚ την οποία καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2020- που στόχο είχε να βοηθηθούν οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από την Πανδημία COVID-19 -και η οποία πρόταση προνοούσε όπως η αποπληρωμή ΦΠΑ  να αρχίσει να καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια που θα ακολουθήσουν, και νοουμένου ότι φθάσουμε στα προ του κορωνοιού επίπεδα .


 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Αυγούστου 2021, Λευκωσία

 

Ανακοινώσεις