Η θεσμοθέτηση κινητών καλπών να αποκλείει την πιθανότητα παραποίησης της εκλογικής βούλησης – Το ερώτημα στο δημοψήφισμα της Τ.Α. έπρεπε να ήταν συγκεκριμένο
Δευτέρα 12.04.2021
Δευτέρα 12.04.2021, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τη θεσμοθέτηση κινητών καλπών και δημοψήφισμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με την πρόταση για τη θεσμοθέτηση κινητών καλπών, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ σαφώς θα θέλαμε να διευκολυνθεί ο πολίτης ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, πρέπει να εκφράσουμε και κάποιες επιφυλάξεις γιατί η υλοποίηση αυτής της συγκεκριμένης πρότασης, θα πρέπει να εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως:

  • με τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας,
  • τη διασφάλιση ότι θα υπάρχει επαρκής έλεγχο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι ψηφοφόροι θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεπηρέαστοι και χωρίς παρεμβολές,
  • ότι θα ληφθούν όλα θα υγειονομικά μέτρα για να αποφύγουμε ενδεχομένως τη μεταφορά του ιού από σημείο σε σημείο και τέλος
  • εάν και κατά πόσο στην ίδια μοίρα θα πρέπει να προσδεθούν και άλλες ομάδες συμπατριωτών μας, όπως αυτοί ενδεχομένως που νοσηλεύονται σε νοσηλευτήρια ή ενδεχομένως άτομα τα οποία βρίσκονται σε γηροκομεία και να γίνει ακριβώς με τρόπο συντεταγμένο, διαφανή και πάνω απ’ όλα ότι δεν θα υπάρχει ουδεμία πιθανότητα παραποίησης της εκλογικής βούλησης του ψηφοφόρου το οποίο για εμάς είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό.


Άρα λοιπόν δεν αρκεί μόνο η βασική θέση, έχει πολύ μεγάλη σημασία τα μέτρα τα οποία θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Επί της αρχής συμφωνούμε όμως δεν αρκεί μόνο η αρχή. Έχει σημασία και ο τρόπος υλοποίησης, ο οποίος πρέπει να συνάδει με όλα αυτά που έχουμε πει προηγουμένως.

Όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, το έχουμε τονίσει από την αρχή κατά τρόπο ξεκάθαρο. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει την συγκεκριμένη πρόταση είναι παραπλανητική και κρύβει παγίδες.

Σαφώς είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές όμως την ίδια στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούμε με σημαντικές παραμέτρους της πρότασης όπως την έφερε η κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση. Και συγκεκριμένα, για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τον τρόπο ενοποίησης των δήμων, για την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από την λειτουργία των δημοτικών διαμερισμάτων, για το εκλογικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά δεν θα βοηθήσει στην μεταρρύθμιση αλλά στην απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί το ερώτημα να συνδέεται αν είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης και της μείωσης του αριθμού των δήμων. Σαφώς και είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης αλλά έχουμε τις διαφωνίες μας.

Εάν η κυβέρνηση ήθελε να πραγματικά να επικεντρώσει την προσπάθεια της στο θέμα της μείωσης του αριθμού των δήμων η πρόταση έπρεπε να είναι συγκεκριμένη: συμφωνείτε με την μείωση του αριθμού των δήμων; Και ας μας καθορίσει τον αριθμό. Και στην συνέχεια ακριβώς να γίνουν όλες οι διαβουλεύσεις για να καθορίσουμε ποια θα είναι τα νέα ενοποιημένα δημοτικά συμπλέγματα.

Γιατί ο στόχος της μεταρρύθμισης δεν είναι να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες όπως σήμερα επιχειρείται με το θέμα της ενοποίησης των δήμων, των διαμερισμάτων και του εκλογικού συστήματος με προφανή στόχο να αποκλείσει σειρά από οργανώσεις και κόμματα από το να εκπροσωπούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αλλά κυρίως ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος, να μειώσουμε τους δημοτικούς φόρους και να δημιουργήσουμε συνθήκες ενιαίας ανάπτυξης των δημοτικών διαμερισμάτων. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης.

Ως εκ τούτου εμείς ξεκαθαρίσαμε ως ΕΔΕΚ ότι είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε υπέρ του δημοψηφίσματος με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η συγκεκριμένη αποσύνδεση των δυο ζητημάτων και το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει και επιμένει στην διασύνδεση των δυο ζητημάτων. Αλλά την βασική ευθύνη ουσιαστικά για την απόρριψη δεν την έχουμε εμείς, τουλάχιστον ως ΕΔΕΚ. Την έχουν αυτοί οι οποίοι έχουν σχεδιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία επιτρέψτε να μου να πω, ενδεχομένως να κρύβει σκοπιμότητες.              

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Απριλίου 2021

 

Ανακοινώσεις