Εισηγήθηκα την συμμετοχή αγήματος της Εθνικής Φρουράς στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων αλλά και της συμμετοχής Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση
Παρασκευή 26.03.2021
Παρασκευή 26.03.2021, από Γραφείο Τύπου

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι ακριβώς εισηγήθηκε η ΕΔΕΚ στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την αποστολή αγήματος και συμμετοχής του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

"Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διαβούλευση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ώστε στην χθεσινή παρέλαση εορτασμού των διακόσων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 να συμμετέχει και άγημα της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι η Κύπρος είχε ενεργή συμμετοχή στον εθνικόαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821.

Πρέπει να τονίσω ότι όπως ρωτήθηκα και απάντησα, από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διαφώνησε με την συγκεκριμένη πρόταση καθώς επίσης και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους δεν υπήρχε ουσιαστικά ενεργή στήριξη αυτής της πρότασης. Είναι προφανές ότι ήταν θέμα που θα μπορούσε να χειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο". 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η παρουσία του αγήματος θα είχε συμβολικό χαρακτήρα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

"Ακριβώς. Η παρουσία στρατιωτικού αγήματος από την Κύπρο είχε καθαρά συμβολικό στόχο όπως ακριβώς και η παρουσία πολεμικών αεροσκαφών της Γαλλίας ή η συμμετοχή από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας ή ενδεχομένως και η παρουσία φρεγάτας του ρωσικού ναυτικού στο λιμάνι του Πειραιά.

Ήταν καθαρά συμβολικού χαρακτήρα η παρουσία και θεωρούσα ότι ειδικά αυτή την χρονική στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει και η επίσημη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτούς τους εορτασμούς".  

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2021

Ανακοινώσεις