Επιβεβλημένη η ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας σε καινούργιο τεχνολογικό επίπεδο
Παρασκευή 26.03.2021
Παρασκευή 26.03.2021, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ συνάντηση του Προέδρου του κόμματος με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τάκης Κληρίδης δήλωσε:

«Μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων για το μεγάλο έργο της στρατηγικής μελέτης για το νέο μοντέλο την οικονομίας της Κύπρου, ενημερώσαμε σήμερα τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, για την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Έχουμε ζητήσει επίσης απόψεις και θέσεις των κομμάτων, οι οποίες είναι πολύ ευπρόσδεκτες, τις οποίες θέλουμε να τις υιοθετήσουμε μέσα στο τελικό πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.  

Το πρόγραμμα αυτό, η μελέτη αυτή έχει κάποιους ακρογωνιαίους λίθους οι οποίοι βασίζονται στην πράσινη οικονομία και στο περιβάλλον, στην πιο κυκλική οικονομία, στην ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και να καταστήσουμε την Κύπρο μια βιώσιμη μακροπρόθεσμα χώρα.  

Η ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική και όπως είπα προηγουμένως βασιζόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην συνεργασία και στην διαβούλευση με όλους τους φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε βρει μεγάλη ανταπόκριση από τον Πρόεδρο για τα θέματα τα οποία μελετούμε».  

Στην συνέχεια ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε: 

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κληρίδη και τους συνεργάτες του για αυτήν την συνάντηση και κυρίως για την ενημέρωση την οποία είχαμε γύρω από την μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με βασικό στόχο την δημιουργία των προϋποθέσεων για μια ουσιαστική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας με βασικό στόχο την επιτυχία μιας μακροοικονομικής σταθερότητας που είναι πάρα πολύ σημαντικό.  

Την ίδια στιγμή το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι έχουμε διαπιστώσει μέσα από την ενημέρωση ότι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση και κυρίως σε αυτό που για χρόνια, πενταετίες ολόκληρες ως ΕΔΕΚ τονίζαμε στην βουλή, την ανάγκη κυρίως για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας σε καινούργιο τεχνολογικό επίπεδο για την δημιουργία προϋποθέσεων επάρκειας της κυπριακής οικονομίας, να σταματήσει να βρίσκεται σε εξάρτηση μόνο από τον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα και την ίδια στιγμή να πετύχουμε μια σταθερότητα της οικονομίας τέτοια που  να της επιτρέπει να αντέχει σε περιφερειακές μεταβολές οι οποίες μπορεί να υπάρχουν.  

Όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον κ. Κληρίδη μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη, το προσχέδιο της μελέτης, θα την παραλάβουμε και από την πλευρά της ΕΔΕΚ μέσα στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνέργειας την οποία έχουμε κατ’ επανάληψη επιδείξει θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις με βασικό στόχο να ενισχύσουμε, να εμπλουτίσουμε και ενδεχομένως εκεί και όπου χρειάζεται με τις προτάσεις μας να διορθώσουμε κενά τα οποία ενδεχομένως κατά την άποψη μας θα υπάρχουν σε αυτήν την μελέτη.  

Είμαστε αισιόδοξοι ότι επιτέλους θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να δρομολογήσει την οικονομία της πάνω σε καινούργιες κατευθύνσεις για να πετύχουμε τους στόχους στο πλαίσιο ενός μεγάλου ανταγωνισμού που σήμερα παρατηρείται, όχι μόνο στον περιφερειακό αλλά στον ευρύτερο παγκόσμιο χώρο».   

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2021

 

Ανακοινώσεις