Παρά τις βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης, η περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας και χαμηλότερης οικονομικής τάξης λόγω της αύξηση ς του κόστους διαβίωσης, των ψηλών ενοικίων, της καθήλωσης των μισθών και των χαμηλών συντάξεων εξακολουθεί να υπάρχει
Δευτέρα 31.12.2018
Δευτέρα 31.12.2018, από Γραφείο Τύπου

Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση του 2018, προχωρώντας σε μια ψύχραιμη αξιολόγηση στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης διαπιστώνουμε πως παρά τις βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, στην πραγματικότητα αυτές οι βελτιώσεις δεν κατόρθωσαν να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο και να προσθέσουν ένα θετικό πρόσημο στις αρνητικές εξελίξεις που παρουσιάστηκαν.

Σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις καταγράφονται:

  1. Η περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας και χαμηλότερης οικονομικής τάξης λόγω της αύξηση ς του κόστους διαβίωσης, των ψηλών ενοικίων, της καθήλωσης των μισθών και των χαμηλών συντάξεων.
  2. Η μεγάλη αύξηση των αστέγων χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχέδιο πρόληψης του φαινομένου.
  3. Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων παρουσιάζεται προβληματική και σημαντικός αριθμός πολιτών κινδυνεύει να απολέσει την κατοικία του.
  4. Η ανεργία παρά τη μείωση που στατιστικά παρουσιάζει αυτή δεν είναι ουσιαστική λόγω του μεγάλου αριθμού (κυρίως νέων επιστημόνων που εργοδοτούνται στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια).
  5. Η πολυδιαφημισμένη έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ στην πράξη αποδεικνύεται προβληματική και δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχίες τόσο στους πολίτες όσο και στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  6. Η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασε στασιμότητα.
  7. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικές δράσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωσή της.
  8. Απουσιάζει η σταθερή προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της ρύπανσης και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που θα βοηθούσε σημαντικά τους πολίτες και κυρίως τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  9. Τα προγράμματα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας δεν τυγχάνουν επαρκής οικονομικής στήριξης με αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών μελών της Ε.Ε.

Όπως και το 2018, έτσι και το 2019, η ΕΔΕΚ με εποικοδομητικές και εφαρμόσιμες προτάσεις αλλά και θετικές παρεμβάσεις θα συνεχίσει με κύριο στόχο την προώθηση της υλοποίησης δράσεων και προτάσεων οι οποίες να προστατεύουν και να αναβαθμίζουν τις ευάλωτες ομάδες το πληθυσμού και να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις