Συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου.
Παρασκευή 23.11.2018
Παρασκευή 23.11.2018, από Γραφείο Τύπου

 

Δείτε τις δηλώσεις εδώ:

Ο Υπουργός δήλωσε:

«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Μαρίνο Σιζόπουλου, Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος δέχτηκε την πρόσκληση μου να έχουμε μια συνάντηση για την ανταλλαγή απόψεων γύρω, θα έλεγα, από κάποια σημαντικά νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και προωθούνται στην ολομέλεια για ψήφιση. Έχουμε μιλήσει για το νομοσχέδιο που αφορά την καταγραφή των στοιχείων των ταξιδιωτών, έχω ενημερώσει για κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την αναγκαιότητα της ψήφισης κάποιων από τις διατάξεις των νομοσχεδίων όσον αφορά και σχετίζονται γύρω από τα θέματα ασφάλειας και προστασίας, πρόληψης θεμάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και έχω επίσης ενημερώσει σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά την εναρμόνιση σε ζητήματα ηγεσίας με την οδηγία που αφορά επίσης την τρομοκρατία. Έχω συζητήσει μαζί με τον πρόεδρο κάποιες από τις διατάξεις των νομοσχεδίων, κάποιοι προβληματισμοί οι οποίοι υπήρχαν γύρω από τις πρόνοιες αυτές και έχω επεξηγήσει τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται, κάνοντας ειδική αναφορά, σε αναγκαιότητες οι οποίες υπάρχουν ειδικότερα για εμάς, μιας χώρας η οποία βρίσκεται κοντά γεωγραφικά θα έλεγα στην περιοχή στην οποία εξελίσσονται πολλά περιστατικά που συνδέονται με την γενικότερη τρομοκρατία στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχω επίσης ενημερώσει ακροθιγώς, θα έλεγα, καθ’ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης και έχουμε συνεννοηθεί πως σε ότι αφορά αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα πραγματοποιηθεί μια άλλη συνάντηση στην οποία αντιλαμβάνομαι θα παρευρεθούν εκτός από τους βουλευτές και κάποια άλλα στελέχη ούτως ώστε να τύχουν μια ενημέρωσης σε ότι αφορά τις σημαντικές αλλαγές τις καινοτομίες που γίνονται, που προωθούνται για να γίνουν στην συνέχεια ούτως ώστε να υπάρξει μια κοινή, θα έλεγα, συναντίληψη με όλες τις τοπικές δυνάμεις και κοινή προσπάθεια για να επιτύχουμε την μεταρρύθμιση απονομής της δικαιοσύνης, προτού αυτό όπως το επαναλάβω για ακόμα μια φορά οδηγηθεί σε μια κατάρρευση. Οφείλουμε κυβέρνηση, βουλή, νομοθετική εξουσία και δικαστική εξουσία, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά και τα οποία ουσιαστικά έχουν καταστήσει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας σε μια κατάσταση που οδηγείται δυστυχώς στην κατάρρευση. Δυστυχώς αν δεν πάρουμε τα προβλεπόμενα μέτρα τώρα  τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι. Γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι είναι χρήσιμο να ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα Όσον αφορά τις αλλαγές που επιχειρούμε ούτως ώστε η προσπάθεια και ο στόχος να είναι κοινός θέλουμε μαζί όλες οι πολιτικές δυνάμεις από την μία, η κυβέρνηση από την άλλη, και η δικαστική εξουσία μαζί μας να φέρουμε όλες εκείνες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα που να απονέμεται πραγματική δικαιοσύνη στον τόπο.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Ιωνά Νικολάου, γι’ αυτήν την πρωτοβουλία να μας ενημερώσει για αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και την κυπριακή κοινωνία και από την πλευρά της ΕΔΕΚ τον έχω επιβεβαιώσει ακριβώς πως σε ότι αφορά τα ζητήματα της τρομοκρατίας δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, σε μια περιοχή έκρυθμη και ασταθή θα προσφέρουμε κάθε δυνατή συμβολή στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να λάβει τα κατάλληλα κατά το δυνατό μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών όχι μόνο στην επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά τα ζητήματα των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα της δικαιοσύνης, νομίζω ότι είναι προφανής αυτή η αναγκαιότητα. Εμείς θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια αποτελεσματικά  και έχω μεταφέρει και στον Υπουργό την πρότασή μας ότι μέσα στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής καλά θα είναι να περιληφθεί ακριβώς και ειδικό τμήμα στα επαρχιακά δικαστήρια που να ασχολείται με τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα έτσι ώστε από τη μια οι πολίτες και κυρίως οι εκτεθειμένοι δανειολήπτες να μπορούν έγκαιρα να έχουν την απόφαση του δικαστηρίου προτού το χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρήσει ενδεχόμενα σε οποιαδήποτε εκποίηση των περιουσιών τους σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές και όπως πολύ καλά γνωρίζετε ήταν και μια από τις θέσεις της ΕΔΕΚ τις οποίες πολύ πρόσφατα είχε θέσει και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία ουσιαστικά έχει γίνει αποδεκτή. Από εδώ και πέρα περιμένουμε ακριβώς την υλοποίηση αυτής της πρότασης έτσι ώστε να προσφέρουμε προστασία αφενός μεν στους δανειολήπτες αλλά και στους πολίτες για χρηματοπιστωτικά ζητήματα αλλά και από την άλλη πλευρά να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες να δημιουργούν περιπλοκές όσον αφορά την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνεργασία, η αλληλοενημέρωση και η προσπάθεια κοινής δράσης για αυτά τα σοβαρά και κυρίως κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα θα συνεχιστούν».

 

Ο Υπουργός εν συνεχεία τόνισε πως:

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σίγουρα θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων γιατί είναι επιδίωξη του Υπουργείου δικαιοσύνης να έχει μια συνεχή ενημέρωση για να ανταλλαγή απόψεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και όσον αφορά το ειδικό θέμα στο οποίο έχεις αναφερθείς Μαρίνο, σε σχέση με τα χρηματοπιστωτικά να σε ενημερώσω ότι έχουμε ήδη προωθήσει νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί στη Βουλή και με το οποίο ουσιαστικά δημιουργείται μια ειδική διαδικασία, όπου συγκεκριμένοι δικαστές που θα ορίζονται από το ανώτατο δικαστήριο θα εκδικάζουν αυτού του είδους τις υποθέσεις, σε πλαίσια και σε διαδικασίες, τα οποία καθορίζονται στο σχετικό νομοσχέδιο. Θα περιμένουμε σίγουρα να δούμε και ποιες είναι και οι απόψεις και αντιδράσεις που υπάρχουν από άλλα κόμματα κατά τη συζήτηση, θέλω να ελπίζω πως θα είναι από τα νομοσχέδια που θα εξεταστούν τον Γενάρη από την επιτροπή νομικών και επιπρόσθετα έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, έξι νέοι επαρχιακοί δικαστές οι οποίοι θα ασχοληθούν, όχι ακριβώς αυτοί οι 6 δικαστές, αλλά έξι δικαστές από το σύνολο των δικαστών μας, θα ασχοληθούν με αυτού του είδους τις υποθέσεις. Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε στην ίδια γραμμή και σε καλό δρόμο».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

«Μια ερώτηση κύριε Υπουργέ αν μου επιτρέπετε; Μέσα στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του συστήματος της δικαιοσύνης και στην προσπάθεια να διορθώσετε τα ελαττώματα θα είναι και η ικανότητα των πολιτών να έχουν οικονομική δυνατότητα ικανοποιητικής πρόσβασης στην δικαιοσύνης;»

 

Ο Υπουργός απάντησε:

«Μάλιστα πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Εκείνο το οποίο έχουμε σήμερα είναι πως υπάρχει το σύστημα νομικής αγωγής το οποίο εφαρμόζεται για όλες τις ποινικές υποθέσεις για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τα αιτήματα προστασίας προσώπων από τρίτες χώρες που βρίσκονται στην Κύπρο και σε σχέση με τις υποθέσεις που συνδέονται με το οικογενειακό δίκαιο και τις αστικές υποθέσεις που σχετίζονται με δανειοληπτικές υποχρεώσεις. Αυτές τις υποθέσεις καθορίζει το σύστημα νομικής αρωγής. Σίγουρα οι αλλαγές που θα γίνουν στο δικαστικό σύστημα θα καταστήσουν ακόμα πιο προσβάσιμη τη δικαιοσύνη στους πολίτες γιατί ουσιαστικά θα παρασχεθεί η δυνατότητα μέσω διαδικτυακής ενημέρωσης ο πολίτης να γνωρίζει τι ακριβώς είναι εκείνο που απαιτείται για να μπορεί να καταφύγει στο δικαστήριο και έτσι δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει σε άσκοπες διαδικασίες οι οποίες ουσιαστικά κοστίζουν. Την ίδια ώρα δημιουργώντας και το δικαστήριο τη διαδικασία επίλυσης μικρών διαφορών θα διευκολυνθούν περισσότερο εκείνοι οι οποίοι έχουν απαιτήσεις μικρές όπως είναι μέχρι 3000 ευρώ, αποζημιώσεις από δυστυχήματα μέχρι 1000 ευρώ κ.τ.λ. θα μπορούν να καταφύγουν στο δικαστήριο να διεκδικήσουν την απαίτησή τους όταν δεν μπορούν να το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες στο σύστημα όπως αυτό που προτιθέμεθα και εισηγούμαστε να διαμορφωθεί. Λαμβάνονται υπόψιν και στα πλαίσια του προγράμματος αναθεώρησης και σίγουρα είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση για οτιδήποτε επιπρόσθετο το οποίο θα διευκολύνει περισσότερο την απονομή δικαιοσύνης και την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.»

 

                                                                                                                                                                Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                Λευκωσία 23 Νοεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις