H Τουρκία αποσκοπεί μέσα από την κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία προϋποθέσεων για γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ
Παρασκευή 19.10.2018
Παρασκευή 19.10.2018, από Γραφείο Τύπου

Η προσπάθεια της Τουρκίας για στρατικοποίηση της περιοχής με πρόσχημα έρευνες για το φυσικό αέριο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, προφανώς αποσκοπεί μέσα από την κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή στοχεύει στο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και, της Ελλάδας ενδεχομένως, με προφανή στόχο να οικοδομήσει προοπτική διασφάλισης των συμφερόντων της τόσο στην περιοχή όσο και στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είχε προβλεφθεί από την πλευρά της ΕΔΕΚ εδώ και αρκετό καιρό και ως εκ τούτου επαναλαμβάνουμε τις θέσεις που εξ’ αρχής διατυπώσαμε όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης αυτού του θέματος:

  1. Περαιτέρω προώθηση με προσεκτικούς χειρισμούς της ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας
  2. Διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
  3. Περαιτέρω αναβάθμιση του περιεχομένου των τριμερών συνεργασιών με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, επιπρόσθετα με την εμπλοκή και άλλων χωρών, κυρίως μελών της Ε.Ε. και όχι μόνο, κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών.

Τέλος, σημειώνουμε πως σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας επιβάλλεται να μελετηθεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2018

Ανακοινώσεις
Χρίστος Μιχαηλίδης
|
Πέμπτη 18.10.2018