Πενήντα ένα χρόνια μετά την εισβολή, να τερματιστεί η ψευδαίσθηση ότι η συνομοσπονδιακή «λύση» της ΔΔΟ, θα είναι βιώσιμη
Κυριακή 20.07.2025
Κυριακή 20.07.2025, από Γραφείο Τύπου

 

Θρηνούμε σήμερα, την πιο θλιβερή και καταστροφική ημέρα που έζησε ο Ελληνισμός της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Θρηνούμε τους νεκρούς της παράνομης εισβολής της Τουρκίας, αυτούς που έπεσαν γενναία στο πεδίο του προδομένου πολέμου, αυτούς που δολοφονήθηκαν άνανδρα, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις ορδές των υπανθρώπων.

Θρηνούμε για τον πόνο, τον εξανδραποδισμό, τους βιασμούς, τις κακουχίες, τους εξευτελισμούς, τις κακοποιήσεις.

Θρηνούμε για την προσφυγιά.

Θρηνούμε για τη χαμένη εθνική αξιοπρέπεια.

Θρηνούμε και εξοργιζόμαστε, γιατί οι ξενοκίνητοι προδότες που διέπραξαν το πραξικόπημα, άφησαν την Κύπρο γυμνή από άμυνα, για να κάνουν περίπατο οι Τούρκοι εισβολείς.

Παρά την προδοσία και το σκοτάδι, χρυσές σελίδες θάρρους γράφτηκαν από τους υπερασπιστές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Πενήντα ένα χρόνια μετά την εισβολή, οφείλουμε να κοιτάξουμε πίσω, μήπως και επιτέλους μπορέσουμε να τραβήξουμε το σωστό μονοπάτι, για να απελευθερώσουμε την Κύπρο, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Τόσες δεκαετίες διαπραγματεύσεων:

-Ουδέποτε προτάχθηκε ρητά και ανυποχώρητα η ουσία του Κυπριακού, ότι είναι θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού
-Ουδέποτε ασκήθηκε διεκδικητική πολιτική
-Πάντα, «διεκδικούσαμε» τον τίτλο του «καλού παιδιού», εμείς υποχωρούσαμε και η Τουρκία προχωρούσε ένα βήμα προς την υλοποίηση των στόχων της
-Καταντήσαμε το Κυπριακό, θέμα δικοινοτικών διαφορών

Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι προτάσεις «λύσεις», τα τελευταία σαράντα χρόνια, με πιο επίμονη αυτή του σχεδίου Ανάν το 2004 και το πιο πρόσφατο πλαίσιο Γκουτέρεζ το 2017, δικαίωναν την εισβολή και νομιμοποιούσαν την κατοχή και τις συνέπειες της.

Προσφάτως δε, το Κυπριακό διολίσθησε ακόμα περισσότερο, αφού μετατράπηκε σε θέμα δήθεν «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και «συνεργασίας», αφού συζητάμε μόνο λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Η ΕΔΕΚ προειδοποιεί: Είμαστε στο παρά πέντε. Το Κυπριακό δεν επιλύεται με τη ψευδαίσθηση ότι η Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα αποτελέσει βιώσιμη λύση. Η συνομοσπονδία δεν θα είναι βιώσιμη.   

Επιβάλλεται επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή βάση, ως θέματος εισβολής – κατοχής – εποικισμού και συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους:

-Την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων
-Τον επαναπατρισμό των εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας, στις περιουσίες τους
-Την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια
-Την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας

Κανείς δεν θα μας επικρίνει, επειδή ζητούμε σεβασμό στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για αυτή τη λύση θα συνεχίσει να αγωνίζεται η ΕΔΕΚ, γιατί αυτή η λύση θα διασφαλίσει το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

 

Γραφείο Τύπου

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2025

Επικαιρότητα