Στόχος μας όχι απλά να εμβολιάσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας αλλά να καθορίσουμε το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας
Δευτέρα 09.05.2022
Δευτέρα 09.05.2022, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΟ συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ και του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικόλα Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Είχαμε για ακόμη μια φορά μια πάρα πολύ εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον φίλο τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στου κεντρώου χώρου και πιστεύω πως η δική μας συνεργασία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην χώρα μας. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας τα οποία έχουν προκαλέσει απανωτές κρίσεις, η κρίση του 2013, το μνημόνιο, η πανδημία και φυσικά πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ακρίβειας, του πληθωρισμού, του κόστους ενέργειας που σήμερα γονατίζουν κυριολεκτικά τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Για να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του μεταναστευτικού που είναι ένα πρόβλημα που πλέον έχει τεθεί παντελώς εκτός ελέγχου. Για να κερδίσουμε και πάλι, την αξιοπιστία της χώρας μας να εξαφανίσουμε τις σκιές της διαπλοκής και της διαφθοράς για να επαναφέρουμε την ελπίδα σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης που ορθώνεται αυτή την στιγμή μπροστά μας. Για όλους αυτούς του λόγους και για πολλούς άλλους θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές με την ΕΔΕΚ και όσον αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει, να υλοποιηθεί για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία, στον τόπο και στον λαό μας».
Ακολούθως ο κ. Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, τον φίλο Νικόλα Παπαδόπουλο, για αυτή την πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα. Είναι προφανές ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είμαστε τα κόμματα που έχουμε τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις σε θέματα κυβερνητικής και όχι μόνο πολιτικής, γι’ αυτό για την ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και την προοπτική συμπόρευσης μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Με ένα βασικό στόχο όχι απλά να εμβολιάσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας αλλά να καθορίσουμε το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.
Αυτό στη βάση των όσων προηγουμένως ο φίλος Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα πρέπει να απασχολήσουν αλλά και πρέπει να δώσει η επόμενη κυβέρνηση λύση για χάρη του λαού μας, για χάρη της πατρίδας μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτή την συνεργασία και εάν έγινε συζήτηση για το πρόσωπο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
«Υπάρχουν προοπτικές. Θα συνεχίσουμε το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέσα από τις συγκλίσεις όλες αυτές τις πτυχές που συνθέτουν το σκηνικό των επόμενων Προεδρικών Εκλογών, και όσον αφορά το πρόγραμμα και όσον αφορά και το πρόσωπο αλλά και όλα όσα αφορούν τις Προεδρικές Εκλογές».
Προς το παρόν δεν έχουμε μπει σε συζήτηση προσώπων. Αυτό που έχει πρώτα σημασία, είναι να συμφωνήσουμε σε ποια βάση τα δύο κόμματα θα πρέπει να συμπορευθούν και τα υπόλοιπα είναι θέματα που θα δούμε στην πορεία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι το ΑΚΕΛ θα εγκαινιάσει νέο κύκλο διαλόγου και αν θα συναντηθεί με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Παπαδόπουλο ότι θα ενημερώσουμε τα συλλογικά μας όργανα, στη βάση των απόψεων που ανταλλάξαμε σήμερα, να πάρουμε τις κατευθύνσεις από τα συλλογικά μας όργανα και θα συνεχίσουμε ακριβώς τις συναντήσεις μας για να διερευνήσουμε αυτό που προηγουμένως ανέφερα, τη δυνατότητα συμπόρευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές».
Ακολούθως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος απάντησε τα πιο πάνω αναφέροντας:
«Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις, για μας μια σημαντική προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουμε στις προγραμματικές θέσεις. Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, το έχουμε ξανακάνει και στις προεδρικές του 2018 και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξαναπετύχουμε και να διαμορφώσουμε και τώρα τέτοιες συγκλίσεις.
Σε ότι αφορά τις επαφές με άλλα κόμματα, στη βάση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, το ΔΗΚΟ έχει καθορίσει με ποια κόμματα θα συνεχίσει τις επαφές δηλαδή με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ανεξάρτητους υποψηφίους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα ήθελε να είναι Υποψήφιος και πώς σχολιάζει την επιλογή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε:
«Το ποιος θα είναι υποψήφιος για το ΔΗΚΟ, αυτό θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι στο να συμφωνήσουμε κάποιες κοινά αποδεκτές προγραμματικές θέσεις που θα αφορούν και το κυπριακό, και την οικονομία, και το κοινωνικό κράτος, και το μεταναστευτικό, το περιβάλλον και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν  την κοινωνία όπως τα αναπτύξαμε στο συνέδριο μας. Στόχος είναι να τα αναπτύξουμε και σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που εμείς θα στηρίξουμε στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Δεν σχολιάζω εσωκομματικές διαδικασίες που αφορούν άλλα κόμματα».
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επιλογή Ανδρέα Μαυρογιάννη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
«Ας αναμένουμε πρώτα να διαμορφωθεί το προεκλογικό σκηνικό, ας αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα για τις προθέσεις τους. Εμείς όπως έχουμε τονίσει δεν αποκλείουμε την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων. Αντίθετα κάποιοι ενδεχομένως με τις πράξεις και τις ενέργειές τους να μην επιδιώκουν αυτή την συμπόρευση. Εμείς στη βάση των δεδομένων που θα προκύψουν, τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ ορθολογικά θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που για μας έχει  προτεραιότητα είναι να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα πώς μπορούμε να  συμπορευθούμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας».     


Γραφείο Τύπου 
Λευκωσία, 9 Μαΐου 2022

Ανακοινώσεις