Έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ΟΑΥ με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει το ΓεΣΥ παραβιάζει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλά και την νομοθεσία
Πέμπτη 09.12.2021
Πέμπτη 09.12.2021, από Γραφείο Τύπου

Με την ευκαιρία της συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής της μη ακόμη ένταξης των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι ενταγμένα στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Έχουν πραγματικά αποκαλυφθεί σημαντικά γεγονότα. Και κυρίως στην βάση τόσο των επιστολών και των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας η οποία έγινε μετά από αίτημα της ΕΔΕΚ όπως πολύ καλά γνωρίζουμε.

Έχει επιβεβαιωθεί κατά τρόπο αναντίλεκτο ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με τον τρόπο τον οποίο εφαρμόζει το ΓεΣΥ παραβιάζει κατάφορα και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλά και την νομοθεσία, μέσα από τους κανονισμούς και την επιλεκτική εφαρμογή την οποία προωθεί. Ως εκ τούτου απ’ όλα αυτά προκύπτει, ότι αφενός μεν, υποβαθμίζεται η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, στερείται από τον πολίτη το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι λίστες αναμονής ακόμα και προς τον ιδιωτικό τομέα και επίσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο σφαιρικός προϋπολογισμός για την προσφορά των υπηρεσιών κάτι το οποίο ουσιαστικά επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη.

Είναι λοιπόν καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και πάνω απ’ όλα η ίδια η πολιτεία. Από την στιγμή που επιβεβαιώνεται πως μέσα από τις ενέργειες του ΟΑΥ υπάρχει κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας, αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου κάποιοι θα πρέπει να προωθήσουν την υπόθεση προς πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν γιατροί που είναι επικίνδυνοι, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
Το εάν κάποιοι είναι επικίνδυνοι ή όχι αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ιατρικών τους πράξεων. Όμως αυτό που υπάρχει πια ως πληροφορία και φαίνεται να είναι και επιβεβαιωμένη είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε επεμβάσεις θεραπείες γιατροί οι οποίοι μετά καλούνται από το εξωτερικό και οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εάν όντως αυτό επιβεβαιώνεται τότε θα πρέπει και εδώ να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν κάποιοι που καλούνται από το εξωτερικό  να κάνουν γνωμάτευση χωρίς να είναι αποδεδειγμένα γιατροί, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να απαντήσω.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν τσαρλατάνοι, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, απάντησε:
Όλα είναι πιθανά. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο απαιτείται να γίνει μια πλήρης διερεύνηση και την ίδια στιγμή πρέπει να τεθούν κανονισμοί γύρω από την διαδικασία μετάκλησης στην Κύπρο γιατρών από το εξωτερικό για την προσφορά οποιοδήποτε υπηρεσιών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν οι γιατροί αυτοί είναι στο ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Όχι αυτοί δεν είναι στο ΓεΣΥ. Όπως επίσης αυτό το οποίο έχει διαφανεί είναι ότι αμείβονται και οι ιατρικές πράξεις γιατρών που δεν είναι ενταγμένες στο ΓεΣΥ και προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς του ΓεΣΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε τους ασθενείς κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους ή τους χαμηλόμισθους που λόγω επιβάρυνσης της κατάστασης της υγείας τους και της αδυναμίας των ειδικών γιατρών που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ να τους εξυπηρετήσουν και τους παραπέμπουν μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες για να τους δουν, να επισκεφθούν έναν γιατρό εκτός του ΓεΣΥ, να πληρώσουν την επίσκεψη και να καλύψει το ΓεΣΥ τα φάρμακα ή τις αναλύσεις ή τις οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν για να διευκολύνουν και την υγεία τους να την βελτιώσουμε. Και την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε και το εισόδημα τους δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν πέραν των 120 με 150 ευρώ το μήνα όταν είναι χαμηλόμισθοι χαμηλοσυνταξιούχοι και κάποιοι από αυτούς είναι και οικογενειάρχες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις λίστες αναμονής ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
Για παράδειγμα έτυχε πάρα πολλές περιπτώσεις κυρίως σε ενδοκρινολόγους και σε πνευμονολόγους και σε νευρολόγους, οι οποίοι αποτάθηκαν σε ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ από τον περασμένο Οκτώβριο και το ραντεβού που τους έχουν κλείσει είναι για τον Μάρτιο του 2022. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι λόγω της επιβάρυνσης της υγείας κάποιων ασθενών λόγω του κορωνοϊού που έχουν προβληθεί από τον κορωνοϊό, είτε με πνευμονικά προβλήματα είτε με νευρολογικά είτε με καρδιολογικά δεν μπορεί ένας ασθενής να περιμένει πέντε ολόκληρους μήνες για να εξεταστεί από ειδικό γιατρό και να πάρει θεραπεία.

Είναι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους που αναγκάζονται κάποιοι συμπολίτες μας, να απευθυνθούν για να διασφαλίσουν την υγεία τους σε γιατρούς εκτός του ΓεΣΥ που θα μπορέσουν άμεσα να τους προσφέρουν υπηρεσίες. Αλλά την ίδια στιγμή όπως το εφαρμόζει ο ΟΑΥ το ΓεΣΥ, επιλεκτικά σε αυτή την περίπτωση, αυτοί οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να επιβαρύνονται με ένα ποσό, πέραν της επίσκεψης στον ειδικό γιατρό και με 120 μέχρι 130 ευρώ για τα φάρμακα τους συν τις μικροβιολογικές συν τις εργαστηριακές τους εξετάσεις δηλαδή είναι ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά γι’ αυτούς προέχει η υγεία τους. Αλλά την ίδια στιγμή ο ΟΑΥ καλύπτει φάρμακα και εξετάσεις και οτιδήποτε υπηρεσίες προσφέρονται από γιατρούς εκτός του ΓεΣΥ αρκεί αυτές οι υπηρεσίες να δίνονται σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο που βρίσκεται εντός του ΓεΣΥ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τα χρήματα που σπαταλούνται για την υγεία ισοδυναμούν με τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Για το 2021 μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός αφορούσε ένα δισεκατομμύριο διακόσια εβδομήντα εννιά εκατομμύρια για τον ΟΑΥ συν σαράντα εκατομμύρια πρόσθετα που ζητά όπως έχει πει για κάποια ειδικά φάρμακα και πεντακόσια πενήντα εκατομμύρια του ΟΚΥΠΥ του δημόσιου τομέα. Να υπενθυμίσω ότι το 2018 το συνολικό ποσό το οποίο η Κύπρος δαπανούσε στον τομέα της υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, κυμαινόταν ανάμεσα στο ένα κόμμα τρία με ένα κόμμα τέσσερα δισεκατομμύρια. Αυτή την στιγμή όπως αντιλαμβάνεστε έχει φτάσει τα δύο κόμμα δύο – τρία δισεκατομμύρια. Χωρίς να αναβαθμίσουμε ανάλογα και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και κυρίως χωρίς να προσφέρουμε καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες μας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις