Παρά την εδώ και 44 χρόνια βιολογική του απουσία, οι διδαχές του Εθνάρχη Μακαρίου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη
Τρίτη 03.08.2021
Τρίτη 03.08.2021, από Γραφείο Τύπου

Είναι αναμφισβήτητο πως η πλέον ηγετική μορφή της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο άνθρωπος που εξαιτίας της χαρισματικής και ηγετικής του φυσιογνωμίας ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορα της Κύπρου, εντυπωσιάζοντας όποιον τον συναντούσε για την οξυδέρκειά του. 

Παρά την εδώ και 44 χρόνια βιολογική του απουσία, οι διδαχές του Μακάριου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τον κάθε κύπριο πολίτη και κύρια για τον κάθε πολιτικό. Δεν θα σταματήσουμε να θυμίζουμε σε όλους τα όσα δήλωσε κατά την τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977: 

«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία». 

Η έκκληση του Μακαρίου αποδεικνύεται προφητική αφού πολλοί αξιοποιούν τον χρόνο και τα όσα η Τουρκία διεκδικεί με την πάροδο του χρόνο για να κινδυνολογούν και να ωθούν σε συνθηκολόγηση με τον εχθρό και οπισθοχώρηση από θέσεις αρχών. Εάν ο στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η εξεύρεση λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα, ο χρόνος δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο.  

Ο χρόνος πρέπει να μετατραπεί σε σύμμαχο τον οποίο να αξιοποιήσουμε για να διεκδικήσουμε άοκνα την αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας.  

Η ΕΔΕΚ σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα δηλώνει παρούσα. 

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2021 

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Πέμπτη 29.07.2021