Μέχρι να περπατήσουμε λεύτεροι στον ελεύθερο Πενταδάκτυλο, ο αγώνας συνεχίζεται!
Δευτέρα 19.07.2021
Δευτέρα 19.07.2021, από Γραφείο Τύπου

Παρόλο που πέρασαν 47 χρόνια οι ήχοι από τις βόμβες, τα αεροπλάνα και τις ριπές είναι νωπές σε κάθε Κύπριο που είδε εκείνον τον Ιούλιο τους Τούρκους στρατιώτες να πατούν στη γη μας και να ξεριζώνουν βίαια τον κάθε πρόσφυγα από το σπίτι του.

Όπως πάντα έτσι και σε αυτή την μαύρη επέτειο δεν θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε πως η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου, το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και δυστυχώς με τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων. Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία αποσκοπούσε στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή διχοτομικής λύσης, την οποία η Τουρκία αξιοποιούσε για την επιβολή αρχικά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πληθυσμιακό και γεωγραφικό διαχωρισμό και τελικό στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Η φετινή μαύρη επέτειος της εισβολής σηματοδοτείται από τις έκνομες δραστηριότητες της κατοχικής Τουρκίας που μαζί με το κατοχικό καθεστώτος προωθούν τον εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου σε μια προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης των επεκτατικών της στόχων. Όπως κατά την δεκαετία του 1960 και 1970 έτσι και σήμερα η ΕΔΕΚ και οι ΕΔΕΚίτες δεν παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις. Τον ρόλο μας και τον προορισμό μας τον καθόρισε ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, οι ήρωες νεκροί μας Κόκος Φωτίου, Δώρος Λοΐζου, Φειδίας Στόκκου  και τόσοι άλλοι συναγωνιστές που όρισαν να είμαστε στην πρώτη γραμμή, ανάχωμα σε κάθε τουρκικό σχεδιασμό και διχοτομική λύση, προστάτες των δημοκρατικών θεσμών, υπερασπιστές της κρατικής μας οντότητας και διεκδικητές μίας λύσης που να απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή.

Στο όνομα των νεκρών αλλά και των ζώντων αγωνιστών της ελευθερίας τους οποίους τιμούμε σήμερα, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέχρι να περπατήσουμε λεύτεροι στον ελεύθερο Πενταδάκτυλο.
Ο αγώνας συνεχίζεται.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2021

Ανακοινώσεις