ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕ  ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ RENE TROCCAZ
Δευτέρα 26.11.2018
Δευτέρα 26.11.2018, από Γραφείο Τύπου

 

Δείτε τις δηλώσεις εδώ:

 

Μετά την συνάντηση που είχε το πρωί στα γραφείο του Κόμματος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο René Troccaz, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε τα εξής:

«Είχα την χαρά και την ευχαρίστηση να έχω στο γραφείο μου, τον Πρέσβη της Γαλλίας, με τον οποίο ανταλλάξαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, τις προσδοκίες τις οποίες έχουμε γύρω από αυτήν τη διαδικασία και άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις και τις απόψεις που μου έχει μεταφέρει. Την ίδια στιγμή θεώρησα ως καθήκον και υποχρέωση να επιδώσω στον κύριο πρέσβη την ολοκληρωμένη πρόταση την οποία η ΕΔΕΚ κατέθεσε τελευταία στο Εθνικό Συμβούλιο όσον αφορά και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη δική μας άποψη αλλά και τη βάση της συζήτησης ενόψει των διεργασιών που γίνονται με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για την επανέναρξη των συνομιλιών. Και την ίδια στιγμή έχουμε συζητήσει και έχουμε καταλήξει ότι Γαλλία και Κύπρος είμαστε δυο χώρες εντός της Ε.Ε. έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία για να έχουν μια περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε πάρα πολλούς τομείς. Και από την πλευρά  της ΕΔΕΚ, αλλά και ως μέλος του Κοινοβουλίου αλλά και ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, θα προσπαθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου να συμβάλλω εις την παραπέρα ενίσχυση αυτής ακριβώς της συνεργασίας της κυπριακής βουλής με τα αντίστοιχα νομοθετικά σώματα της Γαλλίας τόσο του Κοινοβουλίου όσο και της Γερουσίας.»

 

Ο Πρέσβης της Γαλλίας René Troccaz δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ με τον οποίο είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπως ξέρετε, αυτός είναι και ο ρόλος των διπλωματών να έχουν επαφές, συναντήσεις και ανταλλαγές με τους πολιτικούς αρχηγούς και για μένα αυτές οι ανταλλαγές με τον Πρόεδρο Σιζόπουλο ήταν πολύ χρήσιμες, με ενημέρωσε για την κατάσταση εδώ, το κυπριακό, για τις εξελίξεις. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε. Η θέση της Γαλλίας είναι γνωστή. Είμαστε υπέρ της λύσης, μιας λύσης η οποία να είναι βιώσιμη ασφαλώς και ξέρετε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις πλευρές εδώ, από την Κυπριακή Δημοκρατία και ασφαλώς στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ο Πρόεδρος Σιζόπουλος και την ποιότητα των διμερών σχέσεων μεταξύ της κυπριακής δημοκρατίας και της Γαλλίας. Επιβεβαιώνω ότι αυτές οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς αυτό είναι γνωστό και όπως, και τελειώνω με αυτό που είπε τελευταία υπάρχει και αυτή η ανταλλαγή, οι επαφές που πρέπει να αναπτύξουμε μεταξύ των Κοινοβουλίων, των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων των δυο χωρών, αυτό είναι επίσης μια διάσταση πολύ σημαντική στις διμερείς μας σχέσεις και πάλι θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Σιζόπουλο για την ενημέρωση που μου έκανε της σημερινής κατάστασης. Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά.»

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Νοεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις