ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Δευτέρα 26.11.2018
Δευτέρα 26.11.2018, από Γραφείο Τύπου

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στα γραφεία του Κόμματος ο Πρόεδρος  της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ρ.Α.Ε.Κ, ο πρόεδρος της Ρ.Α.Ε.Κ Ανδρέας Πουλλικάς δήλωσε τα ακόλουθα:

«Να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ που μας δέχθηκε σήμερα στα γραφεία του, μετά από 3 χρόνια στο πηδάλιο της Ρ.Α.Ε.Κ., ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ρ.Α.Ε.Κ έχουν ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα διότι το θεωρούμε υποχρέωση βασικά της Ρ.Α.Ε.Κ. να ενημερώσει για τα θέματα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο. Έχουμε κάνει αρκετά αυτά τα 3 χρόνια και πλέον μπορούμε να δώσουμε στοιχεία για το τι έχουμε κάνει και το τι αναμένεται να γίνουν για τα επόμενα 3 χρόνια από σήμερα. Το κύριο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η υιοθέτηση του μοντέλου στόχος της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης όσον αφορά την αγορά του ηλεκτρισμού, την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Οι πλείστες διεργασίες έχουν γίνει και δυστυχώς, είναι ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο με το θέμα της δημιουργίας των δύο λογισμικών, για να μπορέσει να δημιουργήσει η αγορά ηλεκτρισμό στην Κύπρο. Έχουν τεθεί δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα προς τους δύο διαχειριστές, το διαχειριστή συστήματος μεταφορών Κύπρου και διαχειριστή συστήματος διανομής. Όμως φαίνεται ότι η 01/07/2019 που ήταν η ημερομηνία δέσμευσης προς τους 2 διαχειριστές, δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμη λόγω της καθυστέρησης που μπορεί να υπάρχει λόγω των δημοσίων συμβάσεων. Δημόσιες συμβάσεις είναι εκτός αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Ρ.Α.Ε.Κ. και αναμένουμε από την πολιτεία να παρέμβει ούτως ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο με την οποία αναμένουμε να υπάρξει και μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μείωση, λόγω της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρισμού, οι οποίοι λογικά θα πιέζονται από τους καταναλωτές για χαμηλότερες τιμές και οι προμηθευτές θα πιέζουν τους παραγωγούς για χαμηλότερες τιμές πράγμα το οποίο ήδη συμβαίνει σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κ. Ζιζόπουλο για τις διεργασίες τις οποίες γίνονται σήμερα για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η Ρ.Α.Ε.Κ. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της αγοράς του φυσικού αερίου στην Κύπρο, κατά πρώτη φάση το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, η Ρ.Α.Ε.Κ έχει σήμερα προχωρήσει στη δημιουργία του πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου και το κράτος πλέον να προχωρήσει με την εισαγωγή του φυσικού αερίου.»

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Ήταν μια αρκετά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συνάντηση. Οι πληροφορίες που μας έχουν μεταφερθεί θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και εντός της Βουλής  και αφού απαντήθηκαν κάποια από τα βασικά ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από την πλευρά μας. Ζητήματα, όπως ακριβώς, της παραγωγής, της διαχείρισης, και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ κυρίως τονίστηκαν ορισμένα για εμάς σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα με την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να διασφαλίζει πέρα από την επαρκή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πολίτες ότι, δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση εις τα ασθενέστερα κυρίως στρώματα του λαού τα οποία είναι και τα πλέον ευάλωτα. Το δεύτερον, ότι θα πρέπει να υπάρξει στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και προγράμματος περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ευνόητους λόγους, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου κατά τρόπο ασφαλή και όχι όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν, που τελικά θα προκαλούσε τεράστια ζημιά εις την κυπριακή κοινωνία αν και κατά πόσον εκείνο το πρόγραμμα υλοποιείτο μετά από την έκρηξη στο Μαρί που θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη και για την Κύπρο και για την κυπριακή οικονομία. Και τέλος το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας σωστός και ολοκληρωμένος συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε αυτήν την διαδικασία με κύριο στόχο τη γρήγορη, τη σωστή και την αποτελεσματική υλοποίηση των οποιονδήποτε προγραμμάτων. Διαπιστώνουμε ότι οι καθυστερήσεις για ορισμένα ζητήματα είναι αδικαιολόγητες. Είτε αυτό έχει σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε με το θέμα της δημιουργίας της υποδομής για την έλευση και τη χρήση του φυσικού αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον πρόεδρο της Ρ.Α.Ε.Κ:

«Κύριε Πουλλικά σε σχέση με το στόχο του 2019 για τις Α.Π.Ε και από την άλλη να μας πείτε και για την ηλεκτρική ενέργεια θα βοηθήσετε τελικά στη δημιουργία της θυγατρικής εταιρίας, ήταν ( η Α.Η.Κ) να κάνει κάποια αίτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό λέχθηκε στην επιτροπή ελέγχου.»

 

Ο Πρόεδρος της Ρ.Α.Ε.Κ απάντησε πως:

«Όσον αφορά για τους στόχους της Ρ.Α.Ε.Κ, υπεύθυνο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το κράτος και το Υπουργείο Ενέργειας, η Ρ.Α.Ε.Κ βοηθά την όλη κατάσταση και ειδικά το μοντέλο για την ανταγωνιστική προσφορά το οποίο έτσι όπως έχει σχεδιαστεί ευνοεί την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα μέσα στο σύστημα ήδη η Ρ.Α.Ε.Κ έχει εκδώσει και προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού αναμένουμε να οριστικοποιηθεί η ρυθμιστική απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσον αφορά για τους στόχους του 2020, αν και υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον προς το σχέδιο του Υπουργείου διότι πάλι αναφέρω ότι το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  θα δείξει η πορεία στους επόμενους μήνες κατά πόσον οι στόχοι θα είναι εφικτοί ή όχι. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία μας έχει υποβάλλει ήδη αιτήσεις με θυγατρικές της εταιρίες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό το οποίο έχει αναφερθεί στην επιτροπή ελέγχου είναι να ενταχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη δραστηριότητα παραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού, σε αυτό φαντάζομαι πως αναφέρεστε, για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει η Α.Η.Κ όπως έχει αναφερθεί και στην επιτροπή ελέγχου να αναμένει το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς και εκεί πλέον θα μπορεί να τα εισάγει στο έργο της.»

 Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Νοεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις