Για την ΕΔΕΚ τα όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί ως συγκλίσεις στο πλαίσιο της ΔΔΟ, συνιστούν τη χειρότερη μορφή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της πατρίδας μας, ακυρώνουν τη λειτουργία ενός κανονικού κράτους, υποσκάπτουν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τέλος υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σάββατο 03.11.2018
Σάββατο 03.11.2018, από Γραφείο Τύπου

Η αποκέντρωση περιφερειακών εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση ουδόλως αλλάζει το ρατσιστικό, μη δημοκρατικό και λειτουργικό χαρακτήρα της ΔΔΟ δεδομένου ότι:

  1. Δεν αναιρεί τον γεωγραφικό διαχωρισμό
  2. Δεν αναιρεί την εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους
  3. Δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια
  4. Δεν αποκαθίστανται σε συνθήκες ισονομίας τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση
  5. Δεν αναιρείται η θετική ψήφος (βέτο) στη λήψη των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η εκ περιτροπής προεδρεία,  η μορφή σύνθεσης και η μορφή λήψης αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων (με ξεχωριστή πλειοψηφία) στη Γερουσία.
  6. Τέλος, δεν αναιρείται η διαδικασία επικύρωσης της λύσης μέσα από τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα τα οποία στην ουσία παραπέμπουν σε δύο ξεχωριστούς λαούς με δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης κατά τρόπο διαχωριστικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πρόνοιες που στην ουσία νομιμοποιούν τη διχοτόμηση και θέτουν τις βάσεις είτε για απόσχιση και στο τέλος δημιουργία δύο κρατών είτε για δημιουργία συνθηκών συνολικής προσάρτησης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Ως εκ τούτου η όποια φαινομενική «αντιδικία» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι επί της ουσίας του ζητήματος αλλά επί της ανάγκης επιβολής αυτού του ρατσιστικού και φυλετικού πολιτειακού συστήματος, αποσκοπεί στην αποποίηση ευθυνών και στην παραπλάνηση το λαού.

Η ΕΔΕΚ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι στο πλαίσιο της ΔΔΟ τα όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί ως συγκλίσεις συνιστούν τη χειρότερη μορφή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης της πατρίδας μας, ακυρώνουν τη λειτουργία ενός κανονικού κράτους, υποσκάπτουν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τέλος υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Νοεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις