Η σημερινή απόφαση για άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας είναι απόφαση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.
Δευτέρα 26.11.2018
Δευτέρα 26.11.2018, από Χρίστος Μιχαηλίδης
Χρίστος Μιχαηλίδης

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ.ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=t_F6FnEMMpk&t=4s

Η σημερινή απόφαση για άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας είναι απόφαση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ενώ το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου και του οδοφράγματος Κοκκίνων θα βοηθούσαν τους Ελληνοκυπρίους στη μετακίνησή τους, η Τουρκία αρνείται την όποια συζήτηση για το άν

οιγμά τους και προχωρεί σε μονομερή ανοίγματα οδοφραγμάτων, όπως αυτό της Δερύνειας και του Απλικίου/Λεύκα τα οποία εξυπηρετούν και αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς.

Η ΕΔΕΚ εμμένοντας στην ξεκάθαρη και πάγια θέση που διατύπωσε ήδη από το 2015 για τις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει πως από το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας αναμένεται να προκύψουν οι πιο κάτω επιπτώσεις:

  •          Η αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τις κατεχόμενες περιοχές και κύρια στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της.
  •          Θα ενισχυθεί σημαντικά το λαθρεμπόριο προς τις ελεύθερες περιοχές επιφέροντας αποστέρηση εισοδημάτων από αγρότες και μικροεπαγγελματίες.
  •          Σήμερα επισκέπτονται την κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου περίπου 10.000 τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια περίπου 500.000 ευρώ τη μέρα. Η διάνοιξη του οδοφράγματος σίγουρα θα διπλασιάσει αυτούς τους αριθμούς.
  •          Λόγω του χαμηλού κόστους και της απουσίας φορολογίας στα κατεχόμενα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής.

Δυστυχώς η έκκληση μας προς την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσει στη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, δεν έγινε αποδεκτή.

Καλούμε τον ΠτΔ να θέσει κατά προτεραιότητα το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό της διόδου Πυροΐου και του οδοφράγματος των Κοκκίνων.

Τέλος σε ένδειξη τιμής προς τους ηρωομάρτυρες Ισαάκ και Σολωμού, η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανέγερση μνημείου προς τιμή τους στην περιοχή του οδοφράγματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2018

Ανακοινώσεις