Το ερώτημα στο δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σαφές και συγκεκριμένο
Δευτέρα 05.04.2021
Δευτέρα 05.04.2021, από Γραφείο Τύπου

Aναφορικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως από την αρχή ως ΕΔΕΚ έχουμε ξεκαθαρίσει υπάρχουν διάφορες πτυχές αυτής της μεταρρύθμισης.

Η ΕΔΕΚ σταθερά είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, είναι υπέρ της ορθολογικής μείωσης του αριθμού των δήμων για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, να μειώσουμε το κόστος και την ίδια στιγμή την φορολογία προς τους δημότες.

Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε διαφωνία όσον αφορά τον τρόπο συνένωσης των δήμων, τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων αλλά και το εκλογικό σύστημα το οποίο προτείνεται, το οποίο θεωρούμε θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα οδηγήσει σε αποδόμηση και όχι μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφέστατο. Δεν πρέπει να συνδέει το σύνολο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την μείωση των αριθμών των δήμων. Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να καθοριστεί στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα το ερώτημα για την μείωση του αριθμού των δήμων και μόνο.

Από εκεί και πέρα η πρόταση και η θέση της ΕΔΕΚ ήταν ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε τοπικά δημοψηφίσματα για να ρωτηθούν ακριβώς οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής για το θέμα της συνένωσης ή όχι με συγκεκριμένο δήμο ούτως ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις προθέσεις τους χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για την απόφαση την οποία θα πάρει η Βουλή για την τελική μορφή του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την μεταρρύθμιση της.    

 

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 5 Απριλίου 2021 

 

Ανακοινώσεις