Συζήτηση για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής είχαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας
Δευτέρα 08.04.2024
Δευτέρα 08.04.2024, από Γραφείο Τύπου

Τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που είναι σε εξέλιξη και προτάσεις της ΕΔΕΚ για θέματα της αρμοδιότητας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Υφυπουργό για αυτήν την συνάντηση, η οποία ήταν όντως πολύ εποικοδομητική, γιατί πέραν από την ανταλλαγή απόψεων είχαμε και την ευκαιρία να ενημερωθούμε για διάφορα προγράμματα, τα οποία έχουν καταρτιστεί και τίθενται σε εφαρμογή ή προωθούνται προς εφαρμογή από την πλευρά του Υφυπουργείου. Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα θέματα κοινωνικής πολιτικής πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μέσα στις σημερινές συνθήκες. Και κυρίως αυτά που περισσότερο μας έχουν απασχολήσει είναι τα θέματα του ΕΕΕ και των επιδομάτων αναπηρίας, τα οποία πρέπει να δίνονται, τα θέματα της κοινωνικής λειτουργού της γειτονιάς, που είναι ένας θεσμός πολύ πρωτοποριακός. Και θα πρέπει να πούμε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ τον είχαμε προτείνει από το 2003 για να εφαρμοστεί και ως εκ τούτου είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την υλοποίηση αυτή τη στιγμή και από αυτήν την κυβέρνηση, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, έχουμε υποσχεθεί ότι οι συναντήσεις μας θα συνεχίσουν στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων, έτσι ώστε εμείς να μεταφέρουμε τις δικές μας προτάσεις, αλλά την ίδια στιγμή να μπορούμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις προτάσεις, οι οποίες θα ετοιμάζονται από πλευράς του Υφυπουργείου και της κυβέρνησης».


Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας προέβη στην εξής δήλωση:
«Με πολύ μεγάλη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον κύριο Σιζόπουλο αλλά και την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ. Φυσικά συζητήσαμε θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής, της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής και της οικοδόμησης ενός κράτους πρόνοιας ανθρωποκεντρικού, χωρίς διακρίσεις. Επίσης μιλήσαμε ιδιαίτερα σε σχέση με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και την ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης που έχει στόχο ακριβώς την ενεργοποίηση όλων των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είτε στην αγορά εργασίας, είτε σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, είτε σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης, για το πρόγραμμα κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει επεκταθεί σε παγκύπρια βάση μόλις πρόσφατα, αλλά και για τη διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ, με το αναπηρικό κίνημα για την διαμόρφωση μιας νέας σύγχρονης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες και την ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής για τον Αυτισμό, της πρώτης εθνικής στρατηγικής για τον Αυτισμό, η οποία κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη. Ευχαριστώ θερμά. Θα συνεχιστούν βεβαίως οι συναντήσεις μας, που είναι πάρα πολύ εποικοδομητικές. Ανταλλάξαμε απόψεις, χρήσιμες απόψεις, οι οποίες θα βοηθήσουν και το Υφυπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών αυτών της κοινωνικής πολιτικής».
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Απριλίου 2024

Ανακοινώσεις