Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Είμαστε ακόμα μακριά από την πραγματική ισότητα, παρά την πρόοδο
Παρασκευή 08.03.2024
Παρασκευή 08.03.2024, από Γραφείο Τύπου

Ημέρα προβληματισμού και περισυλλογής πρέπει να είναι η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καθώς η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να επιτρέψει στο «μισό του ουρανού» να έχει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια κοινωνία.
Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της Υφηλίου, η γυναίκα αποτελεί απλώς «εργαλείο» εξυπηρέτησης της πατριαρχικής κυριαρχίας και είναι η κοινωνική ομάδα που επηρεάζεται καίρια από τις συνέπειες των πολέμων, της φτώχειας, των ασθενειών, των φυσικών καταστροφών και της βίας.
Σε υπανάπτυκτες κοινωνίες, δεν έχουν εξασφαλιστεί καν η φυσική επιβίωση των γυναικών και τα στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών.
Κάτι που μπορεί να έχει επιτευχθεί, μετά από πολλούς αγώνες, σε προηγμένες κοινωνίες, αλλά οι αδικίες και οι ανισότητες ακόμα υφίστανται, όπως σε θέματα αμοιβής στην αγορά εργασίας, στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Είμαστε ακόμα μακριά από την πραγματική ισότητα, παρά την πρόοδο και γι’ αυτό η ΕΔΕΚ, δεν θα σταματήσει τον αγώνα σε θεσμικό επίπεδο, για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία.
Ευτυχώς, υπάρχει ισχυρή προδιάθεση και προθυμία από την πολιτεία στην πατρίδα μας, για να πορευθούμε προς εκείνη τη ημέρα, που η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα γιορτάζει την πραγματική ισότητα.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Μαρτίου 2024

Ανακοινώσεις