Θέσεις και προτάσεις για θέματα δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, έθεσε η ΕΔΕΚ στον Υπουργό Δικαιοσύνης
Παρασκευή 23.02.2024
Παρασκευή 23.02.2024, από Γραφείο Τύπου

Τις θέσεις της για τα βασικά ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, έθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε:
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για αυτή την πρώτη συνάντησή μας, η οποία ναι μεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά ήταν πολύ ουσιαστική. Ακούσαμε από την πλευρά του Υπουργού, τους προγραμματισμούς, όπως τους έχει ιεραρχήσει για τη διαχείριση και την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο υπουργείο και από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέσαμε τις δικές μας εισηγήσεις στις δικές μας προτάσεις μέσα σε ένα πλαίσιο εποικοδομητικής συνεργασίας που όπως πολλές φορές τονίσαμε, ο στόχος είναι να συνδράμουμε θετικά και αποτελεσματικά την υλοποίηση τόσο των θέσεων που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως και των θεμάτων των πολύ σοβαρών που προκύπτουν στην πορεία του χρόνου. Ως εκ τούτου λοιπόν για μας είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεργασία και εγώ μια φορά και δημόσια θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη συνάντηση, αλλά και να τον διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να έχουμε μια θετική και μια εποικοδομητική συνδρομή στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης από την πλευρά του δήλωσε:
«Ήθελα να ευχαριστήσω για την συνάντηση τον κύριο Σιζόπουλο προσωπικά, για την ευκαιρία που μου δόθηκε να παρευρεθώ σήμερα σε μία πρώτη εθιμοτυπική σύσκεψη, συνάντηση στην οποία είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Συζητήσαμε για συγκεκριμένα θέματα. Τα αναλύσαμε, άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις και απόψεις της ΕΔΕΚ σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου και από πλευράς κυβέρνησης έχει εκφραστεί για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα και η θέληση να εφαρμοστούν τόσο οι προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αλλά και να συνεχίσουμε μαζί με την ΕΔΕΚ στην υλοποίηση των στόχων και όλων των υπολοίπων στοιχείων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου. Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια συχνή και συνεχή επαφή προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, στόχοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με κρίσιμα θέματα που άπτονται της κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας και της τάξης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε τα θέματα που τέθηκαν από την ΕΔΕΚ στη συνάντηση.
«Αυτά που έχουμε θέσει επιτακτικά είναι τα ζητήματα που έχουν σχέση με την οπαδική βία, τα ζητήματα που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τις φυλακές και την αποσυμφόρηση, καθώς επίσης και με θέματα που έχουν σχέση με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με κάποιες εισηγήσεις που θεωρούμε ότι μπορούν από τη μία να δίνουν πιο εύκολη και γρήγορη λύση σε θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη αλλά και από την άλλη να μην υπάρχει συμφόρηση των κρατουμένων».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επίσης απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την αποσυμφόρηση των φυλακών από τον υπερπληθυσμό.
«Έχω ήδη ενημερώσει και σήμερα την ηγεσία της ΕΔΕΚ ότι στις 29 Φεβρουαρίου είναι το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα μεταφερθούν οι κατάδικοι της νυν ανοιχτής φυλακής στην καινούργια ανοιχτή φυλακή που έχει ανεγερθεί και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου κτηρίου της ανοιχτής φυλακής, οι οποίες εργασίες θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το κτίριο της ανοιχτής φυλακής που θα μετατραπεί πλέον μέχρι το Σεπτέμβρη σε κτίριο κεντρικής φυλακής, θα έχει την ευχέρεια να δεχτεί ένα αριθμό της τάξεως των 200 και πλέον κρατούμενων, αλλά συνολικά εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξει μια αποσυμφόρηση του κτιρίου των κεντρικών φυλακών της τάξεως του 30%. Μεσοπρόθεσμα επίσης, όπως γνωρίζετε, ήδη ξεκινάει ανέγερση νέου κτιρίου κεντρικών φυλακών με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης το 2026, οπότε και θα έχουμε ακόμη σημαντικότερη απάμβλυνση ή αισιόδοξα, μπορώ να πω και προσωρινή επίλυση του όλου θέματος που απασχολεί τον υπερπληθυσμό των φυλακών.»
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοινώσεις